ZF 24

Băncile americane au generat profituri record de 80 de miliarde de dolari în primul trimestru al anului, în ciuda turbulenţelor economice: Creditorii au beneficiat de ratele mai mari ale dobânzilor, de rata scăzută a creditelor neperformante şi de o piaţă a locurilor de muncă în expansiune pentru atingerea unor rezultate fără precedent

Băncile americane au generat profituri record de 80 de...

Autor: Andrei Şerbănescu

10.05.2023, 13:40 78

Profiturile din sectorul bancar american au atins un nivel record de aproximativ 80 de miliarde de dolari în primul trimestru, cu 33% mai mult decât în urmă cu un an, chiar şi în condiţiile în care industria s-a confruntat cu efectele severe a două falimente bancare şi cu cele mai mari tensiuni înregistrate de la criza financiară din 2008, conform Financial Times.

Aproximativ jumătate din creşterea profiturilor agregate ale industriei a provenit din câştigurile unice înregistrate de First Citizens şi Flagstar, care au cumpărat rămăşiţele Silicon Valley Bank (SVB) şi, respectiv, Signature Bank, după ce acestea au fost confiscate de autorităţile de reglementare şi vândute cu discount în martie.

Chiar şi în această situaţie, saltul profiturilor a arătat, de asemenea, că băncile americane au beneficiat de creşterea ratelor dobânzilor, de un nivel scăzut al creditelor neperformante şi de o piaţă a locurilor de muncă în expansiune, în pofida nervozităţii deponenţilor şi investitorilor.

„Cea mai mare parte a industriei nu dă faliment", a declarat Bert Ely, un consultant bancar independent. „Economia este încă într-o formă destul de bună".

Din cele aproape 4.400 de bănci din ţară, doar 197 - mai puţin de 5% din numărul total al băncilor americane - au înregistrat pierderi în primul trimestru, potrivit BankRegData, un furnizor de date care reuneşte rapoartele trimestriale făcute de creditori către Federal Deposit Insurance Corporation. Rapoartele „call reports" includ o declaraţie de venit net care respectă principiile contabile general acceptate.

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din ţară, a înregistrat cel mai mare profit dintre toate băncile creditoare, obţinând 11,7 miliarde de dolari în primul trimestru al anului, din activităţi care includ acordarea de împrumuturi şi procesarea plăţilor, în creştere de la 6,4 miliarde de dolari, profit înregistrat în aceeaşi perioadă din 2022. 

PacWest, însă, a pierdut 1,2 miliarde de dolari, mai mult decât oricare alt creditor american în primele trei luni ale anului 2023. Banca californiană a declarat săptămâna trecută că a angajat consilieri speciali pentru a-şi revizui opţiunile strategice. Silvergate Bank, care a pierdut 538 de milioane de dolari în primele trei luni ale anului, a doua după PacWest, a anunţat că se închide la începutul lunii martie.

Cu toate acestea, cheltuielile agregate cu dobânzile pentru toate băncile au crescut de 10 ori faţă de anul trecut, ajungând la 85 miliarde de dolari în primul trimestru, potrivit BankRegData. Acest lucru se datorează faptului că băncile, în special începând cu luna martie, au fost nevoite să plătească rate mai mari deponenţilor.

„Rezultatele arată destul de bine pentru primul trimestru, dar nu vor arăta bine pentru restul anului", a declarat Christopher Whalen, analist bancar şi director al Whalen Global Advisors.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO