ZF 24

Bancherii spun că recuperează două treimi din creditele ajunse în default

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

17.09.2013, 19:51 931

Băncile reuşesc să recupereze în medie 60% din valoarea creanţei la creditele de retail în cazul cărora clienţii nu îşi mai plătesc ratele, restul fiind pierdere, conform unui studiu al BNR apărut luna trecută. Sumele recuperate din creditele de consum fără garanţii ajunse în default reprezintă mai puţin de 40% din valoarea creanţelor, în timp ce în cazul creditelor de consum cu ipotecă şi al creditelor imobiliare rata de recuperare urcă la 70% şi respectiv 80%.

„LGD (loss given default, indicatorul care indică pierderea estimată în caz de nerambursare – n.red.) pentru creditele de consum negarantate cu ipoteci şi pentru cardurile de credit s-a menţinut la cele mai ridicate niveluri din cadrul portofoliului instituţiilor de credit”, spun autorii studiului. Bancherii sunt uşor mai pesimişti şi se aşteaptă să recupereze mai puţin din creditele de consum şi cardurile de credit ajunse în „default“ comparativ cu nivelul indicat la începutul anului, când rata de recuperare a creanţelor la creditele de consum depăşea 40%.

Specialiştii BNR avertizează totuşi că estimările bancherilor trebuie tratate cu prudenţă, având în vedere „seria scurtă de date disponibile, metodologiile băncilor în curs de dezvoltare pentru calcularea acestui indicator şi problemele inerente primelor raportări”. Băncile au în portofolii credite restante de 9 miliarde de lei din împrumuturile acordate populaţiei. 

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO