ZF 24

Banca Transilvania a luat decizia de a amâna, pentru moment, orice creştere a comisioanelor la operaţiunile cu numerar

Banca Transilvania a luat decizia de a amâna, pentru...

Autor: Claudia Medrega

06.11.2023, 11:07 764

Banca Transilvania a luat decizia de a nu mai majora comisioanele pentru operaţiunile cu numerar, amânând această decizie, potrivit informaţiilor transmise ZF.

Decizia vine pe fondul dezbaterilor aprinse iscate de majorarea comisioanelor de către unele bănci, în contextul măsurii luate de Guvern de a limita tranzacţiile cash.

“BT a decis să amâne, pentru moment, orice creştere a comisioanelor la operaţiunile cu numerar”, a transmis banca pentru ZF.

Banca Transilvania mai susţine că între ajustarea comisioanelor aplicate de BT şi măsurile fiscale anunţate recent (privind limitarea operaţiunilor cu numerar) – nu există nicio legătură.

Totodată, banca menţionează că are printre cele mai mici comisioane la procesarea numerarului, atât în cazul persoanelor fizice, cât şi pentru companii.

Anterior, Banca Transilvania a confirmat că urmează să opereze o majorare a unor comisioane de la 1 ianuarie 2024, susţinând că această majorare - care nu este semnificativă - a fost discutată cu mult timp înainte de pachetul legislativ şi nu are nicio legătură cu acesta. Motivele noastre au fost strict legate de alinierea la piaţă, în condiţiile în care eram mult mai jos decât concurenţii noştri şi activitatea respectivă nu era sustenabilă la nivelurile respective de pricing. Chiar şi după respectiva majorare suntem între cei mai ieftini din piaţă. Pe scurt, da, dar a fost discutată înainte şi fără nicio legătură cu pachetul legislativ.“

Limitarea tranzacţiilor cash a devenit un subiect electoral. În joc sunt plăţi de 10 miliarde de euro pe an la micile magazine din mediul rural şi oraşele mici, după cum a scris ZF.

Redăm mai jos informaţiile complete transmise de Banca Transilvania pentru ZF:

„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, referitoare la faptul că Banca Transilvania a mărit comisioanele la anumite operaţiuni cu numerar, menţionăm:

·       BT are printre cele mai mici comisioane la procesarea numerarului, atât în cazul persoanelor fizice, cât şi pentru companii.

·       BT are cea mai mare reţea de ATM-uri din România (1.850, din care peste 1.000 sunt amplasate în localităţi mici şi medii, inclusiv din zona rurală), peste 500 de unităţi (care aproape toate) procesează cash şi o reţea de acceptare formată din peste 120.000 de terminale POS.

·       BT a crescut numărul de bancomate şi a menţinut numărul unităţilor care operează cash, în condiţiile în care multe bănci au decis să limiteze aceste operaţiuni, ajungând astfel să proceseze peste 100 de miliarde de lei anual.

·       Între ajustarea comisioanelor aplicate de BT şi măsurile fiscale anunţate recent (privind limitarea operaţiunilor cu numerar) – nu există nicio legătură. Măsurile BT au fost discutate şi analizate intern cu mult timp în urmă, în condiţiile în care timp de trei ani nu au existat majorări, iar costurile de procesare pentru numerar şi mentenanţa aparatelor folosite au crescut constant.

·       Cu toate că tendinţa în piaţa bancară şi în lumea civilizată, în general, este de a limita operaţiunile cu numerar, BT va continua să susţină un ecosistem puternic de gestionare al banilor românilor, menţinând în siguranţă tranzacţiile în numerar. Astfel, BT va continua investiţiile susţinute în capacităţile de procesare a numerarului.

Totuşi, BT a decis să amâne, pentru moment, orice creştere a comisioanelor la operaţiunile cu numerar.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO