ZF 24

Banca Naţională a Elveţiei surprinde printr-o reducere a dobânzii cu 25 de puncte de bază, prima bancă centrală din lume care demarează campania de reducere a ratelor dobânzilor, înaintea Rezervei Federale şi a BCE

Banca Naţională a Elveţiei surprinde printr-o reducere...

Autor: Andrei Şerbănescu

21.03.2024, 13:27 124

Banca Naţională a Elveţiei a redus dobânda sa cheie cu 25 de puncte de bază, acţionând cu câteva luni înaintea celorlalte bănci centrale din lume, în timp ce factorii de decizie politică încearcă să prevină creşterea francului, raportează Bloomberg.

Oficialii de la Zurich au coborât nivelul de referinţă la 1,5%, prima reducere de acest fel pentru una dintre cele mai tranzacţionate 10 monede din lume de când pandemia a luat sfârşit. În timp ce unii investitori mizau pe o astfel de reducere, majoritatea economiştilor au prezis că rata va rămâne neschimbată cel puţin până în iunie.

Francul s-a prăbuşit după această decizie, scăzând cu 1% faţă de euro, ajungând la cel mai slab nivel din iulie 2023. Faţă de dolar a scăzut cu 1,2%, ajungând la un nou minim al ultimelor patru luni.

„Relaxarea politicii noastre monetare a fost posibilă deoarece lupta împotriva inflaţiei din ultimii doi ani şi jumătate a fost eficientă", a declarat joi preşedintele Thomas Jordan. BNS a dezvăluit o prognoză mai mică pentru creşterea preţurilor de consum, estimând că acestea nu vor depăşi 1,5% până în 2026.

Măsura luată de SNB prefigurează o posibilă relaxare în cursul acestui an, adoptată de Rezerva Federală şi Banca Centrală Europeană, reducând presiunea francului şi diminuând necesitatea ca oficialii să recurgă la intervenţii agresive.

BNS „şi-a folosit marja de manevră pentru a sprijini dezvoltarea economică prin reducerea timpurie a ratelor dobânzilor", a declarat economistul Raiffeisen Elveţia, Alexander Koch. „Cu toate acestea, nivelul relativ moderat al ratelor dobânzilor, împreună cu economia robustă, descurajează aşteptările referitoare la o relaxare prea agresivă în continuarea anului."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO