ZF 24

Banca Centrală Europeană a menţinut dobânda sa cheie la un nivel record de 4%, avertizând investitorii că va mai dura până va începe procesul de reducere a dobânzilor

Banca Centrală Europeană a menţinut dobânda sa cheie...

Autor: Andrei Şerbănescu

25.01.2024, 15:17 201

UPDATE: Banca Centrală Europeană a menţinut dobânda sa cheie la un nivel record de 4%, semnalând că inflaţia scade conform aşteptărilor sale.

Banca, cu sediul la Frankfurt, a menţinut dobânda la depozite pentru a treia şedinţă consecutivă, reiterându-şi hotărârea de a menţine costurile de împrumut la "niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar".

Banca Centrală Europeană va menţine joi ratele dobânzilor neschimbate la un nivel record, fiind foarte probabil să continue să respingă pariurile investitorilor privind o relaxare agresivă a politicii în această primăvară, în pofida creşterii economice dezastruoase şi a încetinirii rapide a inflaţiei, raportează Reuters.

BCE a încheiat în septembrie cel mai rapid ciclu de majorare a ratelor de dobândă, dar a fost categorică în privinţa faptului că orice discuţie privind inversarea procesului de creştere a ratelor rămâne momentan prematură, deoarece presiunile asupra preţurilor nu s-au stins pe deplin, iar discuţiile privind salariile sunt încă în curs de desfăşurare.

Cu toate acestea, investitorii pariază că BCE greşeşte atât în ceea ce priveşte creşterea economică, cât şi inflaţia, fiind nevoită să coboare succesiv nivelul ratelor în viitorul apropiat.

O astfel de decizie nu se va afla deocamdată pe ordinea de zi, mai ales după ce banca centrală şi-a mobilizat săptămâna trecută liderii pentru a convinge pieţele că ratele vor rămâne neschimbate pentru o lungă perioadă de timp.

Este foarte posibil ca preşedintele BCE, Christine Lagarde, să reitereze nivelul ridicat al presiunilor subiacente asupra preţurilor, în special pentru servicii, în timp ce riscurile rămân abundente - de la acordurile salariale în aşteptare până la tensiunile geopolitice, inclusiv blocada din Marea Roşie.

Lagarde şi economistul-şef Philip Lane, împreună cu membrii cheie ai Consiliului guvernatorilor, au indicat în mod repetat că un indicator relevant este reprezentat de decontările salariale din primul trimestru, pentru care cifrele vor fi disponibile în luna mai. Acest lucru a fost văzut de unii ca un indiciu al faptului că o primă reducere a ratei dobânzii ar putea avea loc la şedinţa BCE din iunie.

„Părerea noastră rămâne că perspectivele slabe de creştere şi inflaţia aflată în scădere vor spori şansele demarării campaniei de reducere a ratelor dobânzilor mai devreme decât se aştepta anterior", a declarat Peter Goves, de la MFS Investment Management.

Pieţele financiare văd în prezent o serie de reduceri de 127 de puncte de bază ale ratelor în acest an, în cinci şedinţe consecutive, cu prima astfel de scădere demarată în aprilie sau iunie, o schimbare semnificativă faţă de acum două săptămâni, când analiştii preconizau o serie de reduceri de 150 de puncte de bază, începând din martie sau aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO