ZF 24

Avionul prezidential polonez a incercat sa aterizeze fara permisiune, afirma un controlor de trafic

Avionul prezidential polonez a incercat sa aterizeze fara permisiune, afirma un controlor de trafic
13.04.2010, 17:05 25

Echipajul aeronavei prezidentiale poloneze, care s-a prabusitsambata in vestul Rusiei, accident in care presedintele si altioficiali de rang inalt au murit, a incercat sa aterizeze farapermisiune, a declarat marti un controlor rus de trafic aerian,citat de RIANovosti.

Colonelul in retragere Anatoli Muraviov, controlorul de traficaerian care a ghidat avionul in timpul aterizarii, a declaratpentru cotidianul rus Komsomolskaia Pravda ca echipajul "nu aascultat" recomandarile de a se indrepta spre un alt aeroport.

"Conducatorul grupului de controlori de trafic a atras atentiaasupra conditiilor meteorologice nefavorabile (aterizarii), darechipajul a continuat aterizarea fara permisiune. Iar (acestia) auefectuat manevrele de apropiere in vederea aterizarii tot farapermisiune", a declarat Muraviov.

"Conducatorul (turnului de control) le-a cerut de trei ori saexecute procedura de depasire (a aerodromului). Dupa ce echipajulnu a ascultat, turnul de control nu a putut face altceva decat sacontinue sa ghideze avionul si sa se uite la el. A fost doar osingura manevra de apropiere in vederea aterizarii, avionul s-aprabusit din prima", a adaugat acesta.

Controlorii de trafic aerian nu au putut sa dea un ordin directpentru aterizarea pe un alt aeroport, deoarece acestia "nu audreptul sa dea ordine pilotilor civili", a continuat Muraviov.

"Conversatiile cu echipajul au avut loc in rusa, iar uneoriintr-o engleza stricata. Acest lucru a ingreunat comunicarea", aspus el, adaugand ca prabusirea a fost rezultatul unei combinatiide factori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO