ZF 24

Autorităţile române au capturat în primele şapte luni din 2023 peste 80 de milioane de ţigarete, cu peste 50% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea pe piaţa neagră fiind de peste 65 de milioane de lei

Autorităţile române au capturat în primele şapte...

Autor: Roxana Rosu

02.08.2023, 10:42 211

Autorităţile române au capturat în primele şapte luni  din 2023 peste 80 de milioane de ţigarete, cu peste 50% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea pe piaţa neagră fiind de peste 65 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe platforma www.stopcontrabanda.ro.

Anul trecut, ponderea comerţului ilegal cu ţigarete a fost de 7,1% din piaţă, cea mai scăzută din ultimii 15 ani. În 2010, cota vânzărilor ilegale de ţigarete era de 27% din totalul consumului.  

„Declinul continuu al pieţei negre este un efect pozitiv al eforturilor susţinute ale autorităţilor pentru combaterea contrabandei, dar şi al susţinerii unui cadru fiscal echitabil şi predictibil, iar scăderea activităţilor ilegale este direct corelată cu creşterea contribuţiilor industriei tutunului la bugetul de stat. Sperăm ca recentele iniţiative propuse în spaţiul public privind creşterea accizei la produsele din tutun şi nicotină nu se vor concretiza, deoarece o creştere de taxe în afara calendarului pe 5 ani adoptat cu mai puţin de un an în urmă va duce inevitabil şi la o creştere a pieţei negre. Metodele de introducere ilegală a ţigaretelor în ţară se diversifică permanent, iar activitatea reţelelor de crimă organizată pare a fi limitată doar de imaginaţia traficanţilor. Credem că tocmai în aceste momente este important ca factorii decizionali să susţină acest trend descendent prin asigurarea predictibilităţii fiscale necesare combaterii traficului ilicit care afectează direct consumatorii români, bugetul de stat, dar şi companiile plătitoare de taxe şi angajaţii lor”, a declarat Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii publice, Aria Europa de Sud – Est din cadrul BAT.

Compania a plătit anul trecut o contribuţie totală la bugetul de stat de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde euro) în accize şi taxe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO