ZF 24

Autoritătile au capturat anul trecut peste 150 de milioane de ţigarete de contrabandă, un record al ultimilor 5 ani, la o valoare pe piaţa neagră de 22 milioane de euro

Autoritătile au capturat anul trecut peste 150 de...

Autor: Roxana Rosu

22.01.2024, 16:18 91

Autoritătile au capturat anul trecut peste 150 de milioane de ţigarete de contrabandă, la o valoare pe piaţa neagră de aproape 110 milioane de lei (22 milioane de euro), volumul fiind cu aproape 40% mai mare faţă de 2022, un record al ultimilor 5 ani, conform datelor sintetice de pe www.stopcontrabanda.ro.

Spre comparaţie, în 2022 autorităţile au capturat peste 110 milioane de ţigarete de contrabandă, iar în urmă cu 5 ani, în 2018, volumul anual al capturilor s-a ridicat la 112 milioane de ţigarete.

Conform celor mai recente date Novel Research, în 2023 media anuală a contrabandei a crescut în România cu peste un punct procentual, până la 8,2%. Aceasta după ce în 2022 nivelul mediu anual al contrabandei scăzuse semnificativ, la 7,1%, acesta fiind şi cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii 15 ani, ceea ce a reprezentat implicit şi venituri mai mari la bugetul de stat.

În 2023, media anuală a contrabandei cu ţigarete în România se situează în media europeană din 2022, evaluată la 8,2% conform studiului KPMG. Anul trecut au avut loc 2 revizuiri succesive ale accizei la produsele din tutun şi nicotină, în contextul în care accizele şi preţurile ţigaretelor din România sunt cele mai mari din UE raportate la puterea de cumpărare.

“Tendinţa ascendentă a nivelului contrabandei cu produse din tutun, precum şi prevalenţa semnificativă a produselor contrafăcute indică riscuri majore care persistă la adresa siguranţei comunităţilor şi a dezvoltării economice, precum şi la adresa veniturilor la bugetul de stat. Pe de altă parte, nivelul semnificativ al capturilor de ţigarete ilicite din 2023 ne indică odată în plus că presiunea pieţei ilicite este în creştere, fiind nevoie ca lupta împotriva traficului ilicit să rămână o prioritate. Proiectul Ministerului de Finanţe privind dotarea birourilor vamale cu 26 de sisteme noi de scanare în perioada următoare, eforturile susţinute ale autorităţilor de aplicare a legii, suntem convinşi că vor contribui semnificativ la consolidarea eforturilor de combatere a traficului ilicit. Desigur, aceste eforturi trebuie susţinute de măsuri fiscale echilibrate şi predictibile, care să susţină un mediu de business legitim şi sustenabil, precum şi comerţul cu produse legale, reglementate şi taxate corect,” a declarat Ileana Dumitru, Director Corporate & Regulatory Affairs al Ariei Europa centrală şi de sud, BAT.

Peste 55% din totalul capturilor de contrabandă s-a înregistrat la graniţele de vest, sud – est şi nord – est ale ţării, în judeţele Arad (cel mai mare volum de ţigarete destinate pieţei negre, peste 36 milioane de ţigarete), Constanţa (peste 28 milioane de ţigarete) şi Suceava (peste 21 milioane de ţigarete), potrivit datelor centralizate pe StopContrabanda.ro.

Valoarea pe piaţa neagră doar a capturilor înregistrate anul trecut în aceste 3 judeţe se ridică la peste 52 de milioane de lei.

” BAT România rămâne unul dintre marii contribuabili ai ţării, cu circa 10,5 miliarde de lei plătiţi la bugetul de stat în 2022, şi un partener de încredere al autorităţilor în susţinerea eforturilor de combatere a contrabandei, prin intermediul proiectelor de informare şi conştientizare, dar şi prin donaţii de echipamente necesare la graniţele ţării, în cadrul campaniei Stop Contrabanda”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO