ZF 24

Autoritatea franceză de reglementare amendează Google cu 250 de milioane de euro pentru încălcarea acordurilor privind remunerarea mijloacelor de informare în masă

Autoritatea franceză de reglementare amendează Google...

Autor: Andrei Şerbănescu

20.03.2024, 13:01 71

Autorităţile franceze de reglementare au anunţat miercuri, 20 martie, că vor amenda Google cu 250 de milioane de euro (272 de milioane de dolari) pentru încălcarea unui acord privind condiţiile de plată a companiilor media pentru reproducerea conţinutului lor online, raportează Le Monde.

Autoritatea pentru concurenţă din Franţa a precizat într-un comunicat că amenda este pentru „nerespectarea angajamentelor asumate în iunie 2022" şi a acuzat Google că nu a negociat cu „bună credinţă" cu editorii de ştiri cu privire la suma cu care să îi compenseze pentru utilizarea conţinutului lor.

Google şi alte platforme online au fost acuzate că fac miliarde de euro din ştiri fără să împartă veniturile cu cei care le colectează. Pentru a aborda această problemă, UE a creat o formă de drepturi de autor numită „drepturi conexe", care permite presei scrise să ceară compensaţii pentru utilizarea conţinutului lor.

Franţa a fost un caz de testare a acestor norme şi, după o rezistenţă iniţială, Google şi Facebook au fost de acord să plătească unele agenţii de mass-media franceze pentru articolele afişate în căutările pe internet. În 2022, autorităţile de reglementare franceze au acceptat angajamentele Google de a negocia în mod echitabil cu organizaţiile de presă. Conform acordului, gigantul tehnologic american trebuie să furnizeze grupurilor de presă o ofertă transparentă de plată în termen de trei luni de la primirea unei plângeri privind drepturile de autor.

Organizaţiile care reprezintă conţinutul jurnalistic francez - precum şi Agenţia France-Presse (AFP) - au depus o plângere la autoritatea de reglementare în 2019. Google a luptat din răsputeri împotriva ideii de a plăti pentru conţinutul media, compania fiind amendată cu 500 de milioane de euro (530 de milioane de dolari) în 2021 pentru că nu a negociat cu bună credinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO