ZF 24

Astăzi demarează programul „Rabla“

Mediafax Foto

Autor: Bogdan Alecu

09.06.2013, 21:08 535

Peste 330 de centre Remat la nivel naţional pot primi în­cepând cu această săptămână spre casare automobile în ca­drul programului „Rabla“ din acest an, potrivit datelor Ad­mi­nistraţiei Fondului pentru Mediu, care a demarat şi procedura de distribuire a tichetelor.

Repartizarea tichetelor valo­ri­ce nu va fi egală în fiecare ju­deţ. În Ghidul de finanţare a pro­gramului de stimulare a în­noi­rii parcului auto naţio­nal este prevăzut că în prima etapă vor fi distribuite maximum 25% din numărul total de ti­che­te, în funcţie de numă­rul maşinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto jude­ţe­ne, con­form statisticilor reali­za­t­e de Direcţia Regim Per­mise de Conducere şi În­ma­tri­cu­lare a Vehiculelor. De ase­me­nea, dis­tribuirea aces­tora se face în mod egal între punc­tele de lu­cru aparţinând co­lecto­ri­lor validaţi din judeţul respectiv.

Pe de altă parte, AFM nu a publicat până la sfârşitul săptămânii trecute lista finală a dealerilor auto acceptaţi în cadrul programului din acest an. Printre cei respinşi şi aflaţi în procedura de contestaţii fiind companii precum Porsche Inter Auto, divizia de retail a Porsche Holding pe piaţa locală, care prin cele patru centre din Capitală şi cel de la Timişoara comercializează mărcile VW, Skoda, Seat, Audi, Porsche, Lamborghini şi Bentley, dar şi dealerul Dacia Auto Cobălcescu, Colina Motors – dealer Ford şi Hyundai din Capitală sau RMB Casa Auto Timişoara (Ford, Hyundai, Mitsubishi, Mercedes-Benz) şi parte din reţeaua Ţiriac Auto.

În acest an se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete câte se utilizau în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cât valora în 2012.

Cumularea eco-tichetului cu tichetul Rabla este posibilă în cazul achiziţionării unui autovehicul electric.

Pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei la achiziţionarea unui auto­ve­hicul nou încadrat în norma de poluare Euro 6; achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui mo­tor generează o cantitate de emisii ce CO2 mai mică de 100g/km;  achiziţionarea unui auto­vehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

La achiziţionarea unui auto­vehicul de acest tip, se poate acor­da, pe lângă prima de casare, o re­ducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.

Termenul în care proprietarul unui autovehicul obţine certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul va fi de maxim 10 zile. în termen de cel mult 45 de zile, cei care doresc să-şi achiziţioneze un autovehicul şi deţin un tichet valoric, îl pot depune la producătorul/dealerul auto acceptat în program, fără a depăşi termenul de 20 noiembrie 2013.

Termenul de valabilitate a notei de înscriere pentru achiziţionarea unui autovehicul nou de la un producător/dealer validat este de cel mult 90 de zile lucrătoare de la emitere, fără a se depăşi însă data de 20 noiembrie 2013.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 10.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO