ZF 24

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism cere Guvernului menţinerea sistemului actual de acordare a voucherelor de vacanţă: Nu poate fi acceptat ca o parte din salariul angajaţilor să fie supusă unei impozitări diferite de la un salariat la altul, iar această decizie să fie la latitudinea angajatorului

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism cere...

Autor: Roxana Rosu

21.09.2023, 15:23 83

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cere Guvernului menţinerea sistemului actual de acordare a voucherelor de vacanţă, apreciind că varianta plătii lor cash este neconstitutională.

”Acordarea în bani a voucherelor de vacanţă este considerată neconstituţională, aşa cum a fost demonstrat şi în alte ţări europene, precum Belgia. Nu poate fi acceptat ca o parte din salariul angajaţilor să fie supusă unei impozitări diferite  de la un salariat la altul, iar această decizie să fie la latitudinea angajatorului. Este discriminatoriu”, a declarat Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT.

Reprezentantii agentiilor de turism sunt de asemenea îngrijorate de declaraţiile contradictorii emise de către cabinetul Primului Ministru, respectiv de Ministerul de Finanţe, care transformă această industrie într-o ”minge de ping-pong” pe teren politic şi fiscal.

Astfel, potrivit ANAT, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, au declarat că actualul sistem de acordare a voucherelor de vacanţă va rămâne neschimbat. Decizia a fost luată ieri, în cadrul Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, în dialogul cu preşedinţii confederaţiilor reprezentative la nivel naţional, patronale şi sindicale.

În acelaşi timp, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a sugerat că va depinde de latitudinea angajatorului dacă doreşte să acorde bani în loc de vouchere.

ANAT consideră că această divergenţă de opinii aruncă o umbră de incertitudine asupra industriei turismului, afectând atât agenţiile de turism, cât şi angajaţii care beneficiază de aceste vouchere.

ANAT cere Guvernului să clarifice rapid politicile privind voucherul de vacanţă, astfel încât industria turismului să poată continua să se dezvolte într-un mediu stabil şi predictibil. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO