ZF 24

Aproape 50 de proiecte pentru investiţii de peste 5 mld. lei au fost depuse pentru fonduri INVESTALIM. Lista companiilor care au încercat să obţină fonduri

Aproape 50 de proiecte pentru investiţii de peste 5 mld....

Autor: Mădălina Dediu Panaete

15.01.2024, 09:27 548

Aproape 50 de proiecte au fost depuse în prima sesiune a programului INVESTALIM, schemă de ajutor de stat menită să susţină producţia locală de alimente, iar valoarea totală a proiectelor de investiţii pentru care companiile vor să primească ajutor depăşeşte 5 mld. lei, conform calculelor ZF pe baza datelor de pe site-ul AFIR.

În total, cele 49 de firme care au depus dosare pentru a atrage în total un ajutor de stat de peste 3 miliarde de lei (peste 600 de milioane de euro). Aceasta este prima sesiune a programului naţional cu un buget total de peste 590 de milioane de euro derulat pe patru ani, adică circa 148 de milioane de euro pe an.

Cel mai mare proiect de investiţii a fost depus de VIVENDI FOOD S.R.L. , o companie din judeţul Olt, cu activitate în Intermedieri in comertul cu produse diverse  (cod CAEN 4619), cu afaceri de 64 de milioane de lei în 2022. Compania este controlată de Răzvan Mihai Ţigănilă, conform datelor de pe termene.ro. Vivendi Food SRL a depus un proiect de 406 milioane de lei pentru care a solicitat un ajutor de stat de 235 milioane de lei (circa 48 mil. euro).

Următorul proiect depus ca şI valoare este al companiei BARRET FAMILY S.R.L. cu sediul în Vâlcea, care se ocupă de cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase . Compania a avut o cifră de afaceri de 111 milioane de lei în 2022 şI este controlată de Iancu Victor. Compania a depus un proiect de investiţii de 404 milioane de lei pentru care a solicitat un ajutor de stat de 234 de milioane de lei (circa 48 mil. euro), mai arată datele de pe site-ul AFIR.

Al treilea cel mai mare proiect depus a fost de către Cris-Tim Family Holding, companie controlată de familia Timiş, care a solicitat un ajutor de stat în valoare de 226 mil. lei (circa 45 mil. euro) pentru un proiect de investiţii de 378 mil. lei.

Practic, din bugetul de 148 de milioane de euro aferent primei sesiuni INVESTALIM (27.11.2023- 27.12.2023), se pot finanţa doar trei proiecte.

Printre companiile care au depus proiecte de investiţii se află şi Lidas (panificaţie), Ana &Cornel (procesare carne), Microfruits (legume şi fructe), Abund Berry (fructe de pădure), Global Grain International (trading de cereale şi producţie de ulei).

Obiectivul INVESTALIM este de a sprijini investiţiile cu impact mare în economie, iar punctajul se calculează în funcţia de valoarea investiţiei, investiţia iniţială (dacă este schimbare de domeniu de activitate, extinderea capacităţii de producţie existente sau înfiinţarea unei nou unităţi de o nouă întreprindere), de sectoarele de activitate, de locaţia realizării investiţiei, dar şi de rentabilitate.

CINE POATE APLICA PENTRU INVESTALIM şI CARE SUNT CRITERIILE

@Firmele care vor să înfiinţeze noi capacităţi de producţie sau să extindă capacităţi de producţie, să-şi diversifice producţia cu produse noi sau să schimbe fundamental procesul general de producţie pot aplica pentru fonduri INVESTALIM.

@Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin sunt întreprinderile nou-înfiinţate sau întreprinderile în activitate, atât IMM, cât şi întreprinderi mari, înfiinţate conform Legii nr. 31/ 1990 privind societăţile comerciale.  

@ Prin INVESTALIM se vrea dezvoltarea de capacităţi de producţie în industria cărnii, în prelucrarea legumelor şi fructelor, dar şi în fabricarea zahărului, aceste domenii primind punctaje mai mari. De asemenea, se poate aplica şi pentru fonduri în prelucrarea şi conservarea peştelui, a cartofilor, în fabricarea sucurilor de legume şi fructe, în fabricarea uleiurilor, în fabricarea lactatelor şi a brânzeturilor, a pâinii, prăjiturilor, dar şi a produselor de morărit.

@ Punctajele se oferă în funcţie de mai multe criterii precum  valoarea investiţiei, rentabilitate, de domeniul investiţiei, dar şi de judeţul în care se face investiţia, judeţe precum Galaţi, Prahova, Gorj, Dolj, având bugete maxime alocate mai mari decât Arad de exemplu.

@ Proiectele trebuie să aibă o valoare totală, fără TVA, de minimum 2,5 milioane de lei (circa 500.000 de euro).  De asemenea,  proiectele trebuie să demonstreze eficienţa economică şi viabilitatea pe perioada implementării investiţiei, respectiv maxim 4 ani şi 5 ani de la data finalizării acesteia conform prevederilor planului de afaceri;

Sursa: MADR, AFIR

Vedeti aici lista cu proiectele

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO