ZF 24

APIA, instituţie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, care dă anual subvenţii de peste 2 mld. euro fermierilor, schimbă a treia oară conducerea în mai puţin de şase luni

APIA, instituţie aflată în subordinea Ministerului...

Autor: Florentina Niţu

21.02.2024, 13:10 161
Ionuţ Lupu (PNL) a fost demis marţi seară din funcţia de director general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), de Florin Barbu (PSD), ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, din cauza întârzierilor la plată a subvenţiilor către fermieri şi a blocajului din sistem. 
Ionuţ Lupu a preluat funcţia în decembrie 2023, anterior fiind la conducerea „HolsteinRo“, o asociaţie de crescători de bovine din România, care reprezintă circa 60 de fermieri producători de lapte din ţară. Acesta, venind din mediul privat, a semnalat că instituţia pe care o conducea de puţin timp era pe cale să plătească subvenţii de 5 milioane de euro pentru două firme apropiate de fiul liderului PSD Paul Stănescu. Florin Barbu este apropiat de fraţii Stănescu,  mai ales că în 2021 l-a urmat în funcţia de preşedinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, pe Alexandru Stănescu, care a ocupat această funcţie din 2017 până la finalul lui 2020.
Astfel, el i-a dat un ultimatum lui Ionuţ Lupu să deblocheze dosarele fermierilor care au fost la control prin monitorizare şi a căror plăţi sunt în continuare blocate în sistemul APIA, iar nerespectarea termenului a dus la demiterea sa. 
Ionuţ Lupu va fi înlocuit acum de Cornel Turcescu, cel care a condus agenţia înainte de venirea lui. 
În septembrie, Cornel Turcescu l-a înlocuit pe Adrian Pintea, care a fost numit secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Turcescu se afla pe funcţia de director general adjunct. 
Miza şefiei APIA sunt subvenţiile de care beneficiază companiile din agricultură, în cea mai mare parte de cultivare a cerealelor, unele conduse de baroni PSD. APIA are o alocarea FEGA pentru anul financiar 2024 (plăţile directe şi intervenţiile sectoriale) de 1,91 miliarde euro şi o estimare FEADR şi BN (cofinanţare naţională) pentru avans Campania 2023 de 324,76 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO