ZF 24

ANRP a început în forţă despăgubirile cu puncte. 12,87 mil. lei

Foto Victor Ciupuliga

Foto Victor Ciupuliga

Autor: Roxana Pricop

14.07.2013, 21:10 2696

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprie­tăţilor (ANRP) a emis joi, 11 iulie, primele decizii de compensare cu puncte prin care a acordat un total 12,87 milioane de puncte (în valoare de 12,87 mil.lei) pentru cinci dosare care nu mai puteau fi despăgubite în natură.

Astfel, ANRP a dat startul sistemului de despăgubire reglementat de noua legea a retrocedărilor (numărul 165/2013), pentru care guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea şi despre care Ziarul Financiar a scris că prezintă riscul de a duce la apariţia unei noi bule speculative la fel cum s-a întâmplat cu acţiunile Fondului Proprietatea.

Pe 11 iulie, cinci dosare au primit cumulat 12,87 milioane de puncte, un punct având valoarea de un leu. Cea mai mare parte a revenit unui singur dosar care a primit 12,39 milioane de puncte.

„În toate aceste dosare, constituite în baza legilor fondului funciar, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despă­gu­birilor fusese obligată prin sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile să emită titluri de despăgubire. Calcularea punctelor reprezentând măsuri compensatorii aferente terenurilor revendicate de persoanele îndreptă­ţite a fost făcută prin aplicarea grilei notariale“, potrivit unui comunicat emis de ANRP.

Deţinătorii vor putea valorifica punctele fie prin achiziţionarea de terenuri din Fondul naţional al terenurilor agricole şi al altor imobile, începând cu 1 ianuarie 2016, fie în numerar, începând cu 1 ianuarie 2017.

Potrivit noii legi, deţinătorii de puncte va trebui să participe la videoconferinţe unde vor licita cu puncte pentru terenurile şi imobilele pe care statul le-a vărsat într-un fond naţional.

Terenuri şi păduri cu o suprafaţă totală de peste 3,6 mil. hectare în valoare estimată de 11 mld. euro aflate acum în proprietatea statului vor trece din 2014 într-un fond naţional de unde vor putea fi cumpărate de foştii proprietari cu puncte.

Este greu de crezut că un fost proprietar de drept, de obicei o persoană în vârstă, cu puţine cunoştinţe economice şi juridice, care locuieşte în zone retrase din ţară, de multe ori fără acces la internet, va reuşi să se descurce să liciteze pentru teren pe care nu l-a văzut niciodată.

Astfel că ar putea fi împins de procedura greoaie să îşi vândă punctele unor persoane mai pregătite, mai ales că de abia peste trei ani le pot valorifica. La fel s-a întâmplat cu acţiunile Fondului Proprietatea: foştii proprietari au primti acţiuni la fond în 2006 însă pentru că fondul s-a listat abia în 2011, au fost împinşi să vândă acţiunile la un preţ foarte scăzut pentru a-şi încasa despăgubirile. Cei care au cumpărat acţiunile de la foştii proprietari sunt fie persoane private fie fonduri de investiţii cu influenţe politice care au reuşit să se descurce prin procedurile extrem de greoaie şi care, după listarea fondului la bursă, au vândut acţiunile cu profituri şi de 200%.

Potrivit noii legi a retrocedărilor, dacă persoane care sunt despăgubite de ANRP cu puncte nu sunt foşti proprietari ci au cumpărat dosarul de la un fost proprietar, atunci aceştia vor primi doar 15% din diferenţa calculată între valoarea cerută a despăgubirii şi valoarea cu care respectiva persoană a cumpărat dosarul. De exemplu, pentru despăgubiri de 10 milioane de lei cumpărate cu 3 milioane de lei, cesionarul ar trebui să primească doar un milion de puncte.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO