ZF 24

Angajaţii români au parte de creşteri salariale similare cu cele din Coreea şi la jumătate faţă de cele din India sau Vietnam

Autor: Adelina Mihai

14.11.2014, 13:06 604

Creşterile salariale de 5% din acest an plasează România în rândul statelor cu majorări salariale medii în contextul global, arată o analiză ZF pe baza informaţiilor furnizate de compania de consultanţă în management Hay Group, care realizează studii salariale.

Astfel, previziunile de creştere salarială pentru 2014 indică un nivel de creştere salarială în rândul angajaţilor ro­mâni similar cu cel acordat angajaţilor din state precum Coreea, Kuweit sau Bulgaria şi la jumătate faţă de cele estimate în state precum Egipt, Indonezia, India sau Vietnam. Cum se explică această situaţie?

„Creşterile salariale trebuie interpretate în contextul economic al fiecărei ţări, ţinând cont şi de procentul inflaţiei. Astfel, putem avea în final o creştere reală (în cazul în care creşterea salarială este mai mare decât inflaţia) sau dimpotrivă. Creşterile salariale în acest context ţin cont şi de evoluţia indicatorilor macroeconomici din fiecare ţară, astfel că în ţările cu economii mature, cum ar fi cele din vestul Europei, creşterile sunt nesemnificative, pe când în ţări cu economii emergente ca Venezuela şi Argentina creşterile salariale urmează trendul economiilor respective“, a spus Mihaela Lupu, manager departament servicii în cadrul Hay Group. „Cam­pioni“ în materie de creşteri salariale obţinute anul acesta sunt angajaţii din Venezuela şi din Argentina, care vor primi salarii mai mari cu 27%, respectiv cu 24%, anulate sau diminuate de in­flaţie (în cazul Venezuelei, inflaţia este de peste 60% în prezent, iar în Ar­gen­tina a fost de aproape 11% anul trecut).

Pe pieţele emergente creşterile salariale sunt mai accelerate pentru că şi baza de la care pornesc este mai scăzută. Spre exemplu, în Vietnam creşterea salarială a angajaţilor este de 10% anul acesta, însă este aplicată la un salariu mediu de sub 150 de euro net pe lună, în timp ce în Germania, unde salariul mediu net este de circa 2.000 de euro pe lună, creşterea salarială medie din 2014 este de 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO