ZF 24

Angajaţii Oltchim vor primi în două săptămâni salariile restante în valoare de 2,8 mil. euro

Angajaţii Oltchim vor primi în două săptămâni...

Autor: Adrian Cojocar

01.04.2013, 18:50 289

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a anunţat la finele discuţiilor pe care le-a avut astăzi cu administratorii judiciari şi special ai Oltchim Râmnicu-Vâlcea că angajaţii combinatului vor primi pe 15 aprilie toate salariile restante, în total circa 12,5 mil. lei (2,8 mil. euro).

 “În urma demersurilor pe care le-am făcut în ultimele săptămâni am reglat în primul rând chestiunile de natură salarială. A fost prezentă la discuţii şi doamna Mariana Câmpeanu (ministrul Muncii n.red.) pentru a confirma aceste lucruri. Este vorba de plata tuturor salariilor restante, lucru posibil în urma unor proceduri realizate de administratorii judiciari şi administratorul special şi avizate de judecătorul sindic potrivit cărora Oltchim poate beneficia de prevederii legii 200/2006 şi poate accesa fondul de garantare. Salariaţii vor primi salariile restante pe jumătate din lunile decembrie şi ianuarie, respectiv pe luna martie. În total este vorba de o sumă de 12,5 milioane de lei care ar trebui daţi la jumătatea lunii aprilie, fondul de garantare dispunând de sumele necesare”, a declarat Vosganian.

În ceea ce priveşte salariile compensatorii care s-ar putea acorda în urma recentului anunţ privind disponibilizarea a circa 1.000 de salariaţi de la Oltchim, ministrul a spus că acestea ar putea să facă obiectul prevederilor ordonanţei 116/2006.

Vosganian a ţinut să precizeze faptul că CE nu a dat un verdict în privinţa posibilului ajutor de stat al Oltchim, spunnd că sunt doar opinii manifestate la comparatimentele tehnice din cadrul instituţiei, dar recunoaşte că acestea nu sunt încurajatoare.

Administratorii judiciari poartă în continuarea discuţii cu traderii şi alţi parteneri comerciali ai Oltchim pentru un acord privind atragerea unei finanţări de 45 mil. euro, inclusiv sub formă de materie primă acordată combinatului, în vederea repornirii acestuia la jumătate din capacitatea de producţie, spune ministrul.

“În ultima lună Oltchim şi-a triplat capacitatea de producţie, dar nu este destul pentru ca să funcţioneze fără pierdere. Băncile sunt foarte ezitante să ofere bani. Încercăm o formulă în care să adunăm laolaltă parteneri comerciali, traderi, beneficiari, instituţii financiare nebancare, bănci pentru garanţii şi să realizăm o formulă de finanţarea a Oltchim în sumă de 15 milioane de euro urmând ca restul de câteva zeci de milioane de euro să fie sub formă de materie primă de la furnizori astfel încât în total finanţarea să se ridice la 45 milioane de euro. Cu această sumă s-ar putea ajunge într-o lună şi ceva la o capacitate de 50% care ar permite funcţionarea Oltchim fără pierderi”, a declarat Varujan Vosganian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO