ZF 24

ANEVAR: Piaţa evaluărilor a ajuns la 37 mil. euro anul trecut, în creştere cu aproape 6%

ANEVAR: Piaţa evaluărilor a ajuns la 37 mil. euro anul...

Autor: Departamentul Economic

18.08.2016, 11:28 300

Aproximativ 50.000 de rapoarte de evaluare au fost realizate de evaluatori persoane fizice, în timp ce companiile de evaluare care au calitatea de membri corporativi ANEVAR au raportat efectuarea a peste 112.000 de rapoarte pe întreg parcursul anului 2015.

"Vorbim despre evaluări pentru garantarea împrumuturilor, pentru fuziuni şi achiziţii de companii, pentru raportare financiară, astfel că cifrele raportate de evaluatori ne arată care sunt cele mai active oraşe pentru tranzacţii imobiliare, cele mai mari centre de business şi investiţii, iar comparaţia cu anii trecuţi ne arată modul în care se dezvoltă economia românească şi direcţia în care mergem", spune Daniel Manaţe, preşedintele ANEVAR.

La evaluatorii autorizaţi persoane fizice, distribuţia pe judeţe a lucrărilor este destul de uniformă, 9,3% din totalul rapoartelor de evaluare fiind realizate în Bucureşti, 7,6% în Constanţa şi 6,4% în Cluj. În cazul companiilor de evaluare lucrurile stau complet diferit, aproximativ 50% din totalul rapoartelor de evaluare fiind concentrate în Bucureşti, oraş urmat la mare distanţă de Cluj, cu 7,8% din total şi de Sibiu şi Iaşi, ambele cu 3,2%.

Cele mai multe lucrări de evaluare, 60% din total, au fost realizate în scopul garantării împrumuturilor.

"Pentru anul în curs, ne aşteptăm la un avans mai mare al pieţei decât în anul precedent, pe fondul creşterii economice şi al modificării Codului Fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, care a impus şi persoanelor fizice, alături de cele juridice, evaluarea proprietăţilor deţinute şi utilizate în scop comercial", adaugă Daniel Manaţe, preşedintele ANEVAR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO