ZF 24

Analistii se intreaba: Mai este AIG prea mare pentru a esua?

26.09.2009, 15:58 20

Tot mai multi analisti incep sa isi puna problema in ce masurastatutul de "prea mare pentru a esua" se mai aplica asiguratoruluiamerican AIG, conform unei analize TheDeal.com.

Astfel, dupa ce The Wall Street Journal a scris intr-un articolde astazi ca AIG incepe sa piarda pe zi ce trece tot mai mult dinatuul care i-a permis sa supravietuiasca cu banii contribuabililoramericani: marimea sa; revigorarea pietelor si bilantul financiaral companiei putand permite intrarea in faliment a ceea ce pevremuri se numea "cel mai mare asigurator american".

De asemenea, Matthew Goldstein, editor Reuters, anunta ca avenit timpul ca guvernul american sa rupa in bucati AIG. Conformacestuia, sunt slabe sansele ca AIG sa inapoieze vreodata suma de121 miliarde dolari care a tinut-o in viata, propunerea fostuluiCEO al companiei, Maurice "Hank" Greenberg, de reanalizare atermenilor de salvare a companiei, fiind o farsa.

Goldstein considera ca "o disolutie a AIG ar servi WallStreet-ului si marilor banci din intreaga lume drept amintire afaptului ca trebuie platit un pret pentru a deveni prea mare pentrua esua - si apoi a esua".

Conform unui raport al Government Accountability Office, AIG nuar putea sa isi recladeasca afacerile si nici sa inapoiezefondurile primite de la guvern in viitorul apropiat.

Asiguratorul ar trebui ca in termen de patru ani sa inapoiezeimprumuturile facute de la guvernul american, dar o imbunatatire astabilitatii operatiunilor AIG "depinde de sanatatea pe termen lunga companiei, conditiile de pe piata si sustinerea in continuare dinpartea guvernului", iar revenirea companiei pe crestere puternicapare din ce in ce mai imposibila cu fiecare noua vanzare deactive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO