ZF 24

Analiştii se aşteaptă ca inflaţia din SUA să fi coborât uşor în luna septembrie: Ultimele date privind indicele preţurilor de consum vor influenţa Rezerva Federală, care analizează perspectiva unei noi creşteri a ratei dobânzii

Analiştii se aşteaptă ca inflaţia din SUA să fi...

Autor: Andrei Şerbănescu

12.10.2023, 14:14 151

Analiştii se aşteaptă ca inflaţia din SUA să fi scăzut uşor în septembrie, dar nu suficient pentru a elimina complet perspectiva unei noi creşteri a ratei dobânzii, după datele recente privind robusteţea pieţei muncii, scrie Financial Times.

Indicele preţurilor de consum ar urma să crească cu 3,6% în ritm anual, potrivit economiştilor intervievaţi de Bloomberg. Aceasta ar marca o uşoară reducere de la 3,7% în august, deşi ar fi în continuare mai mare decât la începutul verii.

Lunar, se aşteaptă ca inflaţia să fi încetinit de la 0,6% la 0,3%, datorită presiunii mai mici din partea preţurilor la energie. Cu toate acestea, se aşteaptă ca inflaţia „de bază", care exclude preţurile volatile la energie şi alimente, să rămână stabilă la 0,3% de la lună la lună.

Economiştii se aşteaptă ca inflaţia de bază să scadă de la 4,3% la 4,1% în ritm anual.

Investitorii şi factorii de decizie vor analiza datele, având în vedere lipsa de consens cu privire la traiectoria probabilă a politicii monetare pentru restul anului.

Mulţi investitori au fost dispuşi să treacă cu vederea o recentă revenire a ratei inflaţiei globale, deoarece aceasta a fost determinată de preţurile energiei. Cu toate acestea, datele privind locurile de muncă, mai puternice decât se aşteptau săptămâna trecută, au alimentat temerile că inflaţia ar putea rămâne blocată peste ţinta de 2% a Rezervei Federale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO