ZF 24

ANAF: O firmă din judeţul Iaşi a importat 49.500 kg de tutun brut din Federaţia Rusă, cu valoare de achiziţie de 99.000 de euro, fără a deţine autorizaţie de comercializare; prejudiciul total la bugetul de stat a fost de 51 mil.lei

ANAF: O firmă din judeţul Iaşi a importat 49.500 kg de...

Autor: Roxana Rosu

27.07.2023, 16:02 142

Inspectorii ANAF au identificat o firmă din judeţul Iaşi care a importat 49.500 kg de tutun brut din Federaţia Rusă, cu valoare de achiziţie de 99.000 de euro, fără a deţine autorizaţie de comercializare, prejudiciul total la bugetul de stat fiind de 51 milioane lei, reprezentând accize şi TVA neplătite.

Scriptic, cantitatea importată de tutun brut ar fi fost livrată intracomunitar către un partener din Ungaria, prin intermediul unei societăţi de transport din Germania.

ANAF a constatat că livrările intracomunitare consemnate în acte au fost fictive. De fapt, tutunul brut importat a fost prelucrat ilicit, folosit la producerea ilegală de ţigarete şi vândut pe teritoriul României.

Conform legii, tutunul brut poate fi comercializat către un operator economic din România doar dacă este autorizat ca antrepozitar pentru producţia de tutun prelucrat, deplasarea tutunului efectuându-se direct către antrepozitul fiscal al acestuia. Operatorul economic nu a justificat deplasarea ulterioară a tutunului brut în spaţiul comunitar şi nici către un antrepozit fiscal din interiorul ţării, respectiv nu a deţinut nicio autorizaţie emisă de autoritatea competentă în vederea deţinerii, depozitării, transformării sau producţiei de produse accizabile rezultate din valorificarea tutunului brut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO