ZF 24

AmCham România: Aprecierea climatului investiţional atinge un nou record în 2023. Calitatea infrastructurii digitale şi a capitalului uman rămân principalele avantaje pentru companii, iar infrastructura de transport marele dezavantaj. Piaţa muncii atinge cota de avarie

AmCham România: Aprecierea climatului investiţional...

Autor: Roxana Rosu

04.07.2023, 14:47 350

Companiile dau dovadă de un nivel record de optimism cu privire la climatul investiţional din România, iar intenţiile de creştere a operaţiunilor şi planurile de investiţii în 2023 sunt în continuare la niveluri ridicate, în orizontul următorilor trei ani, arată un sondaj realizat anual de AmCham România.

Mai mult de jumătate dintre firmele participante (51%) au acordat un calificativ bun şi foarte bun, faţă de 39% la ediţia de anul trecut, în creştere şi raportat la percepţia din 2019, înainte de pandemie. Nivelul ridicat de optimism poate fi un indicator al faptului că impactul presant al multiplelor crize manifestate în ultimii ani începe să se estompeze, dar şi al încrederii în oportunităţile de dezvoltare a României.

Încrederea sporită vine şi din rezultatele de business din 2022, în creştere la toate capitolele analizate faţă de nivelul anticipat: venituri (67%), număr de angajaţi (51%) şi investiţii realizate (55%). Companiile îşi menţin o perspectivă optimistă, anticipând performanţe similare pe toate cele trei palierele şi pentru anul în curs, ceea de denotă maturitate şi rezilienţă dobândite prin depăşirea provocărilor şi incertitudinii din ultimii  ani.

“Membrii AmCham cred în România. Optimismul lor este la un nivel record, perspectivele de investiţii sunt promiţătoare, la fel şi rezultatele aşteptate pe termen mediu şi scurt - acesta este cel mai bun mesaj pe care îl puteam transmite din partea comunităţii noastre în anul în care aniversăm 30 de ani de AmCham în România. Cele mai mari aşteptări ale mediului de afaceri vizează măsuri cu un efect mare de angrenare în economie, cum sunt investiţiile în infrastructură, absorbţia şi utilizarea finanţării europene, accelerarea digitalizării serviciilor publice şi menţinerea un cadru fiscal-bugetar predictibil şi competitiv. Acestea sunt cu atât mai importante cu cât sunt esenţiale pentru priorităţile strategice ale României precum aderarea la OCDE,  implementarea PNRR sau consolidarea parteneriatului economic cu SUA” a declarat Cristian Sporiş, Preşedintele AmCham Romania”.

În ceea ce priveşte cele mai apreciate condiţii de piaţă, calitatea infrastructurii digitale se situează pentru al cincilea an consecutiv pe prima poziţie,  în creştere de la 49% în 2022 la 57%, fiind urmată de calitatea capitalului uman, pe care 47% dintre respondenţi îl găsesc bun & foarte bun.

În contrast, topul celor mai puţin apreciate condiţii de piaţă este stabilit prin calificativele de slab & precare acordate pentru fiecare din primele cinci de majoritatea companiilor participante la sondaj. Cu 84%, calitatea infrastructurii de transport surclasează în ediţia din acest an debirocratizarea, care rămâne pe locul 2 cu 74%. Urmează calitatea infrastructurii de sănătate (68%), preţul energiei (65%) şi predictibilitatea cadrului de investiţii (62%).

Cu privire la avantajele competitive care rămân relevante pentru Romania în perioada post-pandemie şi în contextul geopolitic regional, apartenenţa la Uniunea Europeană a rămas pe primul loc (82%), urmată de statutul de membru NATO (60%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO