ZF 24

Cum a ajuns Linda Yaccarino să preia cel mai dificil job din Silicon Valley: Va putea noul şef al companiei cunoscute anterior sub numele de Twitter să supravieţuiască haosului lui Musk şi să reconstruiască notorietatea platformei de social media?

Cum a ajuns Linda Yaccarino să preia cel mai dificil job...

Autor: Andrei Şerbănescu

30.09.2023, 10:00 123

Prezentă într-o sală de conferinţe de la etajul 51 din 30 Rockefeller Plaza, sediul din New York al studiourilor NBC, Yaccarino executa o serie de modificări la textul de pe teleprompter cu un grup de colegi, printre care se număra şi adjunctul ei, Joe Benarroch. În timp ce aceştia lucrau, Yaccarino devenise, fără să ştie, subiectul unei ştiri de ultimă oră la nivel mondial, după ce Elon Musk a scris pe Twitter: „Sunt încântat să anunţ că am angajat un nou CEO pentru X/Twitter. Ea va începe în numai 6 săptămâni!", relatează Financial Times.

Postarea lui Musk a urmat unor săptămâni de critici severe referitoare la modul de gestionare al platformei Twitter. Trecuseră mai mult de şase luni de când mogulul cumpărase binecunoscuta platformă social media, redenumită ulterior X, pentru 44 de miliarde de dolari. Dar bancherii şi investitorii care l-au ajutat pe Musk să încheie afacerea încă aşteptau să se clarifice conducerea pe termen lung a companiei. În decembrie, Musk şi-a chestionat milioanele de urmăritori, întrebându-i dacă ar trebui să renunţe la funcţia de director general interimar. Majoritatea respondenţilor au fost de acord ca miliardarul să cedeze funcţia în cauză.

Pe 11 mai, Yaccarino şi Musk se aflau în negocieri pentru postul de CEO al companiei. Potrivit unor persoane familiarizate cu subiectul, ea i-a spus lui Musk în acea dimineaţă că va accepta postul, dar că are nevoie de câteva săptămâni pentru a-şi încheia mandatul la NBCUniversal. Yaccarino conducea o echipă de mii de oameni şi supraveghea venituri anuale de peste 10 miliarde de dolari. Pe cale de consecinţă, plecarea ei trebuia să fie tratată corespunzător. 

Când Yaccarino a vorbit cu Michael Cavanagh, preşedintele Comcast, compania mamă a NBCUniversal, în încercarea de a-i explica ce s-a întâmplat, acesta şi-a exprimat sprijinul deplin pentru noua ei oportunitate, potrivit mai multor persoane familiarizate cu această chestiune. 

Astfel, la începutul lunii iunie, Yaccarino a început un nou capitol în cea mai dificilă meserie din domeniul tehnologiei. Ea are sarcina de a resuscita o companie care a părut să se clatine pe marginea prăpastiei, în timp ce forţa de muncă a fost redusă drastic, publicitatea a scăzut dramatic şi mai mulţi concurenţi au lansat alternative de copiere a strategiilor Twitter. Pentru a face acest lucru, ea trebuie să reatragă agenţii de publicitate către noul proprietar capricios al companiei care, în 2019, a declarat pe Twitter cu o sinceritate debordantă faptul că „urăşte publicitatea”.

În timpul turbulenţelor manageriale ale companiei, Musk a recunoscut pe Twitter că a căutat pe cineva „suficient de nebun pentru a accepta postul de CEO al platformei". El rămâne director de tehnologie, preşedinte executiv şi proprietar al X. Stăpânirea sa asupra companiei complică conducerea lui Yaccarino şi riscă să o submineze sau să o facă de râs. Anunţurile importante, cum ar fi rebrandingul X sau propunerea din august de a elimina funcţia de blocare a site-ului au fost lansate de Musk, nu de Yaccarino. Agenţii de publicitate consideră în continuare că unele dintre tweet-urile sale sunt supărătoare. Recent, Musk a ameninţat că va da în judecată Anti-Defamation League (ADL), grupul de drepturi civile care luptă împotriva antisemitismului, la doar câteva zile după ce Yaccarino s-a lăudat că platforma construieşte un parteneriat productiv cu organizaţia.

De la venirea lui Yaccarino la cârma platformei, circul frenetic din jurul lui Musk nu a făcut decât să se intensifice. O biografie de impact scrisă de jurnalistul Walter Isaacson şi o serie de investigaţii aprofundate au generat o adevărată frenezie în presă, de la influenţa geopolitică conferită lui Musk de sateliţii săi de internet Starlink până la complexitatea „de nivel Kardashian” a relaţiilor sale romantice. Yaccarino a decris primele 100 de zile din fruntea companiei ca fiind un adevărat „botez al focului”, în special din cauza loop-ului de critici negative lansate de presă şi analişti.

Yaccarino a refuzat să ofere presei detalii suplimentare privitoare la exigenţele celebrului miliardar. Cu toate acestea, noul şef al X a declarat că este „înmărmurită” de nivelul de disponibilitate pe care Elon Musk îl manifestă faţă de ea, oferind un indiciu asupra relaţiei dintre cei doi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO