ZF 24

Agentiile de rating se tem de vulnerabilitatea statelor cu deficite mari de cont curent

13.09.2007, 15:39 18

Agentiile de rating sunt ingrijorate cu privire la vulnerabilitatea statelor baltice si est-europene, care acumuleaza deficite mari de cont curent, in fata problemelor cu care se confrunta pietele financiare, informeaza Mediafax.

Agentiile de rating au avertizat din nou Letonia si Estonia ca au deficite de cont curent foarte mari si ar putea fi afectate de problemele de pe pietele financiare din intreaga lume.

Un raport elaborat de agentia Standard&Poor's (S&P) arata ca Letonia este cea mai vulnerabila tara, in conditiile in care criza de pe piata creditelor continua, intrucat a deficitul de cont curent din ultimele 12 luni a ajuns la 30% din PIB.

Agentiile de rating mai sunt ingrijorate si de situatiile Estoniei, Lituaniei, Bulgariei si Romaniei.

La jumatatea anului, deficitul contului curent al Romaniei a reprezentat aproape 80% din deficitul inregistrat pe intreg anul 2006, cand soldul negativ s-a ridicat la 9,97 miliarde euro.

UE a anticipat ca deficitul de cont curent al Romaniei va fi de 11,4% din PIB in acest an si 13,1% in 2008 si nu va cobori sub 12% pana in 2010.

Comisia Nationala de Prognoza a anticipat pentru acest an un deficit de cont curent de 10,5% din PIB, urmand sa ajunga la 8,4% in 2013.

Mai multe stiri pe site-ul www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO