ZF 24

Afacerile romanesti trec la ora de iarna

27.10.2007, 07:27 14

Romania trece, in noaptea de sambata spre duminica, la ora oficiala de iarna, ora 4:00 urmand sa devina ora 3:00, iar ziua de 28 octombrie care va avea 25 de ore, va deveni cea mai lunga din an.

CFR Calatori anunta publicul ca, incepand cu 28 octombrie 2007, in activitatea de transport feroviar se va trece la ora Europei Orientale, fara ca aceasta sa modifice mersul trenurilor in vigoare.

Potrivit astronomilor, ca regula, ora oficiala de vara este aplicata intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie. Astfel, ceasurile vor fi date inapoi cu o ora, iar duminica - avind 25 de ore - devine cea mai lunga zi a anului.

Conform Conventiei fuselor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamint acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sint date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine, apare o ora in plus. Numerotarea acestor fuse incepe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 si a Europei Orientale - ora fusului 2.

Romania se afla in fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie si martie (cea a lunilor de iarna) este denumita "timpul legal roman".

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO