ZF 24

Acţiunile First Republic Bank au scăzut marţi cu încă 28% la deschiderea şedinţei pe bursa din New York. Banca a înregistrat o retragere de depozite de peste 100 mld. de dolari în ultima lună, iar analiştii îşi pun semne de întrebare dacă va mai putea să reziste

Acţiunile First Republic Bank au scăzut marţi cu...

Autor: Ştefan Stan

25.04.2023, 17:18 177

Acţiunile First Republic (FRC) au scăzut cu peste 29% marţi dimineaţă, după ce banca a surprins investitorii şi analiştii dezvăluind o ieşire de peste 100 de miliarde de dolari din depozite în luna martie.

Dezvăluirea făcută în timpul publicării rezultatelor sale pentru primul trimestru, luni după-amiază, a ridicat noi întrebări cu privire la soarta creditorului din San Francisco, care s-a aflat în centrul turbulenţelor bancare de luna trecută.
 
Compania şi-a prezentat luni strategia de supravieţuire. Aceasta a declarat că intenţionează să îşi majoreze depozitele asigurate, să reducă împrumuturile pe care le-a folosit pentru a acoperi retragerile clienţilor, să îşi micşoreze bilanţul şi să îşi reducă forţa de muncă cu 20-25% pentru a reduce cheltuielile. De asemenea, urmăreşte şi alte opţiuni "strategice", inclusiv o vânzare sau obţinerea de capital suplimentar.
 
Analiştii au declarat că banca se confruntă cu multă incertitudine în timp ce încearcă să îşi revină după haosul de luna trecută. "First Republic pare să fie într-un tipar de aşteptare şi să ardă combustibil", au declarat analiştii Evercore într-o nouă notă de cercetare. Analiştii de la Wells Fargo au declarat într-o notă separată că existenţa First Republic "atârnă foarte mult în balanţă".
 
First Republic a intrat în centrul atenţiei în mod intens după ce Silicon Valley Bank (SVB) şi Signature Bank s-au prăbuşit luna trecută, zdruncinând încrederea în băncile regionale din SUA şi determinând clienţii să mute miliarde de dolari către instituţii mai mari.

Depozitele au scăzut la 104,47 miliarde de dolari, de la 176,43 miliarde de dolari în trimestrul al patrulea, în pofida faptului că creditorul a primit un colac de salvare de 30 de miliarde de dolari în depozite combinate de la giganţii bancari americani, inclusiv Bank of America Corp. (BAC.N), Citigroup Inc. (C.N), JPMorgan Chase & Co (JPM.N) şi Wells Fargo & Co (WFC.N).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO