ZF 24

Actionarii minoritari RRC vor ca oferta de preluare sa tina cont de cel mai mare pret platit de KMG. Rompetrol acuza Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital de manipulare

08.11.2009, 13:10 37

Actionarii minoritari ai Rompetrol Rafinare (RRC) cerKazMunaiGaz (KMG) ca oferta de preluare integrala sa ia inconsiderare cel mai mare pret platit de compania din Kazahstan laachizitia titlurilor grupului, informeaza Mediafax.

KazMunaiGaz a preluat, in 2007, 75% din actiunile grupuluiRompetrol - actionarul majoritar la RRC -, fondat de omul deafaceri Dinu Patriciu, si restul titlurilor, de 25%, in iunie2009.

"Grupul de actionari minoritari RRC considera ca afirmatiileaparute recent in presa referitoare la «pretul mult mai mic» platitde KazMunaiGaz in iunie pentru ultima transa de 25% suntneadevarate. Aceste declaratii se incadreaza in lipsa detransparenta specifica companiei dupa preluarea din 2007, precum siin atitudinea ostila fata de investitorii minoritari care ausustinut RRC de-a lungul timpului prin investitii directe sauindirecte. Tranzactia din 2009 este o reglare a tranzactiei depreluare din 2007, printr-o optiune de tip put/call, practica desintalnita in tranzactiile de asemenea amploare", se arata intr-uncomunicat al minoritarilor.

Comunicatul minoritarilor vine la scurt timp dupa cereprezentantii grupului Rompetrol au declarat ca AsociatiaInvestitorilor pe Piata de Capital (AIPC) este "un grup depresiune" care incearca sa manipuleze piata de capital, intrucatcere utilizarea unor formule diferite pentru stabilirea pretului inoferte de preluare, in functie de interesul de moment.

"AIPC s-a transformat intr-un grup de presiune ale caruideclaratii si actiuni pot fi considerate ca tentative de manipularea pietei. Nu putem explica altfel faptul ca, de la o societate laalta, AIPC face presiuni pentru utilizarea selectiva a metodelor deevaluare in functie de interesele din acel moment. Cerinta de joi aAIPC este un ultim exemplu al abordarii sale neprofesionale simanipulative. In cazul societatii Mangalia, AIPC a cerut aplicareametodei activului net corectat. In cazul Rompetrol Rafinare, AIPCsolicita utilizarea metodei comparatiilor de piata, dupa ce cuputin timp in urma acuza neaplicarea metodei fluxurilor de numeraractualizate, dovedind o evidenta inconsecventa in abordare", searata intr-un comunicat al grupului Rompetrol.

AIPC a propus Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sadesemneze un evaluator independent care sa stabileasca preturilepentru ofertele de preluare de la Rompetrol Rafinare (RRC) siRompetrol Well Services (PTR), pentru a nu mai fi amanata lansareaoperatiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO