ZF 15 ani

FPS e ajutat să vândă Sidex

FPS e ajutat să vândă Sidex
27.09.2013, 13:45 142

Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) şi Banca Internaţională de Investiţii Flemings au semnat ieri contractul prin care Flemings va acţiona în calitate de consilier financiar al FPS pentru privatizarea unui pachet de maximum 35% din acţiunile SIDEX S.A Galaţi.

Directorul general executiv al FPS, Gheorghe Ionescu, a spus că „Sidex S.A. Galaţi reprezintă unul dintre obiectivele majore ale programului de privatizare din românia“.

Ionescu a adăugat că din acest motiv, prin contractul semnat ieri cu Flemings, are convingerea că în cursul anului viitor se va reuşi privatizarea cu succes a unui pachet de 35% din acţiunile Sidex, asigurându-se astfel continuitatea programului de investiţii al combinatului şi capitalul necesar de lucru.

„La începutul anului viitor se definitiva, împreună cu Flemings, şi strategia de privatizare pentru restul

acţiunilor deţinute de FPS la Sidex“, a mai spus Ionescu. Flemings va colabora în vederea realizării acestui contract cu societatea de valori mobiliare (SVM) Bucharest Investment Group Brokerage S.A. (BIG), care se numără printre membrii fondatori ai Bursei de Valori Bucureşti. „BIG va face

expertiza pieţei româneşti şi, de asemenea, va avea oameni implicaţi în desfăşurarea proiectului“, a spus

Florin Aldea, director brokeraj la Bucharest Investment Group.                                             

Richard Templeton, director al băncii de Investiţii Flemings International, a spus că „organizarea şi resursele globale ale Flemings şi experienţa sa în domeniul privatizării companiilor metalurgice pe pieţe în dezvoltare, combinate cu cunoaşterea profundă a procesului de privatizare din românia de către BIG şi cu resursele locale ale acestuia, contribuie la formarea unei echipe puternice, care va fi capabilă să adauge o valoare  semnificativă procesului de privatizare derulat de FPS“.

Potrivit unei analize efectuate la începutul lunii noiembrie de SVM Vanguard, compania turcească cu capital de stat Erdemir este prima companie care s-a arătat interesată de cumpărarea celor 35% din acţiunile Sidex Galaţi. Şi grupul de firme Balli, din marea Britanie, s-a arătat interest de oferta pentru acţiunile Sidex, conform aceleiaşi analize.

Balli a achiziţionat anul trecut 39,8% din acţiunile Comvex SA, unul din cele trei terminale de operare a minereurilor şi cărbunelui de care dispune românia, după ce în 1996 a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni de la Alum Tulcea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO