Top MBA

Primul top al programelor de MBA/EMBA de pe piata locala

Primul top al programelor de MBA/EMBA de pe piata locala

Click pentru imaginea marita

19.03.2008, 20:35 67

Mai bine de 2.000 de manageri romani au absolvit programe de MBA sau de EMBA locale. In aceste conditii lansarea primului top al MBA-urilor nu mai putea sa intarzie.
Analiza include toate scolile care ofera programe de MBA si EMBA pe piata locala.
Scolile locale au fost definite ca fiind cele care permit urmarea cursurilor in tara. Printre acestea se numara reprezentante ale unor scoli de afaceri din strainatate, dar si universitati locale care functioneaza pe baza unor parteneriate internationale.

Aproape 500 de manageri vor absolvi programe de MBA si Executive MBA in acest an, iar numarul lor va creste, de vreme ce alte trei scoli se pregatesc sa intre pe piata.
Deocamdata nicio scoala de business locala nu s-a extins in afara Romaniei.

ZF a trimis 500 de chestionare absolventilor si scolilor de afaceri. Topul ZF este, in afara de cel general, structurat pe categorii si cuprinde interviuri cu reprezentantii scolilor de afaceri locale si topuri ale programelor de MBA realizate pe plan international.
Ranking-urile programelor de MBA sau Executive MBA sunt realizate anual sau o data la doi ani de catre cele mai prestigioase publicatii de business din lume, ca Financial Times, Wall Street Journal, The Economist, Forbes.
Aproximativ 70.000 de absolventi termina in fiecare an in lume un program de MBA sau Executive MBA, in ultimii 20 de ani numarul scolilor de business crescand de patru ori. In Marea Britanie, de exemplu, anual, 11.000 de absolventi termina programe de MBA, 7.000 dintre acestia fiind britanici. Managerii romani pompeaza anual aproximativ 5 milioane de euro in conturile scolilor de afaceri.

Ce se intampla dupa absolvire? In general, exista trei optiuni mari pe care le poate lua in considerare un manager: avansare in compania in care lucreaza deja, schimbarea jobului, respectiv trecerea intr-o alta companie pe o pozitie mai buna, si antreprenoriatul.

Managerii romani experimenteaza in prezent toate cele trei variante. Dupa absolvire, salariile cresc, in medie, cu 50%, iar in unele cazuri se dubleaza sau chiar se tripleza.

Salariile absolventilor romani de MBA sunt de aproximativ 2.000 de euro pe luna.

Romanii, printre cei mai mobili manageri din regiune, isi schimba jobul in proportie de pana la peste 60% dupa absolvire, uneori chiar de doua ori in decursul aceluiasi an. Mai bine de 20% dintre absolventi au mai multa incredere in fortele proprii si intra in antreprenoriat, in cele mai multe dintre cazuri in zona de consultanta.

In prezent, exista 12 programe de MBA - 5 Executive MBA-uri si 7 MBA-uri - si alte trei care urmeaza sa fie lansate.
Cu toate acestea, piata romaneasca este cu mult in spatele unor tari din regiune ca Ungaria, Polonia sau Slovenia, unde se regasesc centre academice puternice de business.

Piata programelor de master in afaceri a crescut relativ repede din punct de vedere cantitativ, dezvoltandu-se in ritm cu economia, insa este inca difuza si nematura. Multi dintre manageri nu aleg programele in functie de valoarea lor, ci pe filiera contractelor corporatiste pe care le au incheiate furnizorii de MBA-uri cu angajatorii lor, iar unii dintre reprezentantii scolilor nu isi cunosc nici ei in totalitate competitia. Ideea "colectionarii de diplome" se resimte inca destul de puternic, fapt ce alimenteaza o anumita doza de scepticism a angajatorilor vizavi de absolventii de MBA/EMBA.


Metodologie

Topurile au fost realizate pe baza a doua tipuri de chestionare (unele adresate reprezentantilor scolilor de afaceri si altele absolventilor de anul trecut).

In total, au fost analizate aproximativ 300 de chestionare, care au reprezentat o rata de raspuns de peste 40% pentru fiecare scoala.

Programe precum cel de Marketing si Vanzari al ASE/Gallup, cel de marketing direct ASE/University of Akron si programul de project management al WU Executive Academy Viena nu au fost incluse in toate topurile, intrucat nu au fost inca lansate pe piata.

Datele referitoare la programul de EMBA al Sheffield City College reflecta raspunsurile studentilor, intrucat scoala nu va avea prima serie de absolventi decat la sfarsitul acestui an.

Programele CEU Business School, MBA Fine University of Wales si DeSales University nu au fost incluse in toate topurile, intrucat nu au intrunit o rata de raspuns satisfacatoare din partea absolventilor.


Programele de MBA/EMBA din Romania
1. EMBA WU Executive Academy Viena
2. PMBA Project & Process Management WU Executive Academy Viena*
3. EMBA CEU Business School
4. EMBA Asebuss
5. MBA OU Business School
6. MBA DeSales University/Universitatea Romano-Americana
7. EMBA Tiffin University
8. EMBA Sheffield City College
9. MBA Marketing si Vanzari ASE/Gallup**
10. MBA Romano-Canadian/ASE
11. MBA Fine University of Wales
12. MBA Marketing Direct ASE/University
of Akron**
13. MBA City University of Seattle
14. MBA Romano-German/ASE
15. MBA INDE/CNAM Paris
* Se lanseaza pe piata locala in luna mai
** Programe in faza de proiect

Topul a fost creat alocand punctaj in ordine descrescatoare de la 9 la 1 pentru fiecare program in functie de raspunsurile celor chestionati la cele zece criterii de mai jos si agregand rezultatele. Criteriile sunt:

Cresteri salariale
Intrarea in antreprenoriat
Posibilitatile pentru promovare
Schimbarea jobului
Networking
Calitatea predarii
Imbunatatirea abilitatilor de management
Imbunatatirea abilitatilor personale
Experienta profesorilor
Calitatea cursurilor

Am considerat ca pretul si timpul alocat pentru un program sunt apreciate de fiecare posibil candidat in parte in momentul alegerii unui program si nu le-am inclus in top.
Nici experienta in management sau in munca nu au fost incluse ca si criterii. De asemenea, am considerat ponderea celor zece criterii egala ca importanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO