Top MBA

Am vrut sa fac un EMBA la o scoala din top 10 international

Am vrut sa fac un EMBA la o scoala din top 10 international

Stelian Marian, absolvent London Business School: "Dupa absolvirea unui astfel de program se schimba datele in ecuatia cautarii. Nu mai esti tu cel care cauta un job, te cauta angajatorii pe tine."

19.03.2008, 21:29 72

Stelian Marian avea 31 de ani si era director de resurse umane si management organizational in cadrul OTP Bank in momentul in care a decis sa urmeze un program de Executive MBA.
"La OTP eram in comitetul executiv si, desi stiam foarte bine cum sa-mi fac jobul pe HR, mi-am dat seama ca daca ar fi trebuit sa vorbesc despre strategii globale, contributia mea se limita la partea de resurse umane. Aveam nevoie de know-how si de expunere la experientele altora", spune Marian, care inainte a mai lucrat la Raiffeisen (trei ani) si la Zapp (peste un an).
Cand a inceput sa caute un program de EMBA, a exclus din start piata locala. De ce?
"Voiam o scoala aflata in top zece international. In Romania nu e nicio scoala aflata in top zece in lume. O scoala buna iti ofera un pasaport si ai garantia ca, dupa absolvire, va veni recunoasterea a ceea ce ai facut intr-o companie", spune el.
Iar investitia a fost cu mult mai costisitoare decat cea presupusa de un program local. Programul de EMBA al London Business School costa 90.000 de euro, iar Marian a achitat mai bine de doua treimi din suma, compania angajatoare completand diferenta.
Spune cu toata convingerea ca a meritat sa investeasca peste 60.000 de euro in cariera sa.
"Dupa absolvirea unui astfel de program se schimba datele in ecuatia cautarii. Nu mai esti tu cel care cauta un job, te cauta angajatorii pe tine".
Dupa primul an de EMBA a avut oferte de la Egon Zender, unul dintre cei mai mari jucatori internationali in executive search, si de la Royal Bank of Scotland.
Cei mai multi dintre absolventii de MBA sau EMBA in strainatate nu se mai intorc in Romania. Marian, insa, a ales sa revina in tara pentru oportunitatile de pe piata, spune el. "Intr-o companie, oricat de mare ar fi ea, esti blocat pe un anumit canal, in timp ce in antreprenoriat ai mai multa libertate in a aplica ce ai invatat la un EMBA."
Iar efortul financiar, desi considerabil, nu este cea mai mare provocare pe parcursul unui program Executive. "Este foarte greu", spune Marian, care spune ca, pe langa orele de curs la care participa in primul an de doua ori pe luna, cate patru zile, trebuia sa petreaca doua ore pe zi studiind, pentru a tine pasul. "In al doilea an trebuia sa fiu la Londra si cate doua saptamani pe luna".
Programul incarcat a fost unul dintre motivele care au contribuit la luarea deciziei de a pleca din OTP, in 2006, dupa primul an de EMBA.
Avea businessul sau in consultanta inca de dinainte de a merge la OTP Bank, in 2004. Dupa absolvire a inceput sa se ocupe cu adevarat de afacerea pe care o conduce, compania de consultanta Synergon Consulting.
"London Business School este una dintre cele mai bune scoli in antreprenoriat din lume. Mi-a dat avant, mi-am dat seama ce trebuie sa fac si care sunt oportunitatile din piata", explica Marian, care administreaza acum un business de 350.000 de euro anual, cu o marja de profit de 70%.
Daca inainte de London Business School castiga intre 60.000 si 100.000 de euro pe an, adica intre 5.000 si 8.000 de euro pe luna, dupa absolvire a ajuns sa castige dublu, mai exact peste 16.000 de euro lunar.
In 2005, anul in care s-a inscris Marian la programul de EMBA, 430 de manageri din intreaga lume s-au batut pe cele 74 de locuri disponibile la EMBA-ul London Business School.
"Acesta este un element prin care scoala isi protejeaza si isi sustine brandul. Pe principiul ca este putin probabil sa faci performanta daca ai foarte multi candidati, isi permit 'sa dea cu piciorul' la sute de mii de euro pentru a conserva imaginea uneia dintre cele mai riguroase si mai selective scoli din lume", spune Marian.
La London Business School sunt disponibile patru tipuri de program: un MBA full-time, un Executive MBA, adresat celor cu minimum 8 ani de experienta in munca si 4 ani de experienta in management, un program de executive education de un an ("sloan"), dedicat celor care au absolvit deja un EMBA si care au nevoie de un refreshment educational si un program de executive education de scurta durata, care se intinde pe durata a cateva saptamani.
Crede ca nu se poate vorbi de supracalificare in cazul managerilor care au absolvit programe in strainatate. "Pe pietele emergente, cum e si Romania, poti sa aplici acum ceea ce ai invatat in timpul unui program de EMBA mai mult decat ai putea sa o faci pe o piata asezata."
Unul dintre atuurile London Business School sunt proiectele de consultanta. Scoala gaseste companii de pe anumite piete care au nevoie de consultanta pe probleme reale. Studentii se impart pe echipe si merg la sediul companiei unde identifica, analizeaza problemele si propun solutii. Marian a fost in Ucraina si in Africa de Sus, unde a petrecut cate 8 zile, timp in care a facut audit organizational, iar la final a prezentat impreuna cu colegii sai planul propus pentru rezolvare in fata boardului.
Mediul la care te expune un program cu o asemenea notorietate este si el special. Marian spune ca a avut colegi care ocupau pozitii executive la Deutsche Bank, Morgan Stanley sau Pfizer. Un alt mare plus este dat de corpul profesoral. "Toti sunt oameni care dau tonul in businessul international. Diversitatea culturala a studentilor e fascinanta. Eram 28 de nationalitati din 70 de tari."
Pana in prezent cinci romani au absolvit London Business School.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO