Suplimente

Ungurii au adus 230 de milioane de euro în sectorul financiar

Ungurii au adus 230 de milioane de euro în sectorul financiar

OTP Bank, cel mai mare grup financiar maghiar, deţine pe plan local o bancă cu active de 3,7 miliarde de lei (860 mil. euro), care ocupă locul 21 în sistemul bancar local.

Autor: Ciprian Valentin Botea

15.03.2012, 00:03 247

Sectorul financiar a atras investiţii ungare de circa 230 mil. euro (echivalentul a 980 milioane de lei), dar jucătorii cu capital maghiar nu sunt foarte vizibili pentru că deţin în continuare cote de piaţă nesemnificative.

Ungurii controlează două bănci locale de dimensiuni relativ reduse, care deţin o cotă de piaţă cumulată mai mică de 1,5% şi administrau active totale de 4,8 miliarde de lei (1,1 mld. euro) la sfârşitul anului trecut. Capitalul investit de grupurile maghiare în sistemul bancar local însuma 890 mil. lei la sfârşitul anului 2010, reprezentând 5,2% din total.

Cel mai mare grup financiar maghiar, OTP Bank deţine pe plan local o bancă cu active de 3,7 miliarde de lei (860 mil. euro), care ocupa locul 21 în sistemul bancar local.

OTP a rămas cu o prezenţă discretă pe piaţă în ciuda declaraţiilor din ultimii ani în care ungurii au insistat pe strategia de dezvoltare a afacerilor locale, în principal prin achiziţia unei alte bănci.

Grupul maghiar nu a reuşit deocamdată să cumpere o altă bancă, dar anul trecut a purtat discuţii cu britanicii de la Royal Bank of Scotland care vor să iasă de pe piaţa locală. RBS deţine pe plan local o bancă de talie medie, cu active de 5,7 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de aproape 1,6%. Negocierile au fost însă abandonate pentru că cele două părţi nu s-au înţeles la preţ.

OTP a intrat pe piaţa locală în 2004, tot printr-o achiziţie, şi pare să fi devenit cumpărătorul de serviciu, în condiţiile în care în ultimii ani tot anunţă că vrea să mai cumpere o bancă. În trecut, OTP s-a mai uitat la CEC şi la Carpatica, iar după căderea negocierilor cu RBS maghiarii pare că nu mai au nicio ţintă vizibilă.

Dacă OTP încearcă să-şi extindă afacerile pe plan local, celălalt grup financiar maghiar prezent pe piaţa românească MKB a pus subsidiara din România pe lista de dezinvestire. MKB Nextebank (fosta Romexterra) a raportat pierderi de zeci de milioane de euro în ultimii ani din cauza deteriorării portofoliului de credite.

Banca a transferat cea mai mare parte a portofoliului de credite către un vehicul specializat în recuperarea de creanţe, doar pe parcusrul anului 2010 bilanţul băncii subţiindu-se cu 66%.

MKB Nextebank deţinea la sfârşitul anului trecut active de 1,1 miliarde de lei (circa 250 mil. euro) şi avea o cotă de piaţă de 0,32%. Pierderile raportate de bancă în 2011 se ridică la aproape 100 milioane de lei, conform standardelor locale de contabilitate (RAS).

Pe segmentul instituţiilor fi­nanciare nebancare, capitalul investit de grupurile maghiare ajungea la circa 100 milioane de lei la sfârşitul lui 2010, potrivit ultimelor date publicate de BNR. OTP şi MKB deţin pe plan local două companii de leasing de talie mică.

Ungurii au încercat să intre şi pe piaţa asigurărilor, dar compania CIG s-a retras anul trecut din România, preferând să opereze pe baza paşaportului european privind libera circulaţie a serviciilor, în condiţiile în care nu a reuşit să convingă prea mulţi clienţi. CIG activa pe segmentul asigurărilor de viaţă.

În schimb, în asigurări s-a înregistrat o mişcare în sens invers, compania Astra - singurul asigurător de top cu acţionariat românesc - deschizând în 2010 o sucursală la Budapesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO