Suplimente

Talgat Kaliyev, însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului în România: Ne aşteptăm la creşterea schimburilor comerciale în acest an

Talgat Kaliyev, însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului în România: Ne aşteptăm la creşterea schimburilor comerciale în acest an

Talgat Kaliyev, însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului în România: Între ministerele educaţiei şi ştiinţei şi cel al agriculturii din Kazahstan şi compania românească Siveco se derulează o cooperare în domeniul noilor tehnologii. În acest an, în cadrul Institutului pentru tehnologii maritime al Universităţii Caspice de Stat pentru Tehnologii şi Inginerie „Ş. Esenov“, din oraşul Aktau, s-a deschis o filială a Universităţii Maritime din Constanţa, care va pregăti specialişti în specializări prioritare şi rare pentru Kazahstan.

Autor: Roxana Petrescu

14.12.2012, 00:04 172

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, anul trecut va­loa­rea importurilor din Kazah­stan s-a ridicat la 2,2 miliarde de euro, în creştere cu 68% faţă de 2010, aceasta fiind a şasea cea mai mare destinaţie de importuri a României. De cealaltă parte, România a exportat produse şi servicii în Kazahstan în valoare de numai 33 de milioane de euro, acestea fiind cele mai mici exporturi pe care le are piaţa locală cu o ţară asiatică.

"În prezent, principalele direcţii ale cooperării economico-comerciale kazaho-române sunt reprezentate de sectoarele energetic, construcţii de maşini, metalurgie, transport şi logistică, dar şi industrie uşoară. În Kazahstan a fost aprobat un amplu program de dezvoltare a economiei cu accent major pe tehnologiile inovaţionale. În acest context, suntem interesaţi de colaborare nu numai în sectorul de petrol şi gaze, ci şi în agricultură, în proiecte de transport şi infrastructură, în construcţia de nave, medicină, tehnologii informaţionale", spune Talgat Kaliyev.

Cel mai important eveniment pentru relaţiile comerciale dintre România şi Kazahstan a avut loc în 2009, când compania de stat kazahă de petrol şi gaze KazMunaiGaz a preluat controlul total asupra grupului Rompetrol, al doilea cel mai important jucător din piaţa petrolieră locală.

"Volumul schimburilor comerciale kazaho-române în primele şase luni ale lui 2012 a fost de 1,439 miliarde dolari (export - 1,418 miliarde, import - 21 milioane). În acest context, ne aşteptăm la creşterea schimburilor comerciale în acest an. Avem premise bune pentru o astfel de creştere", a mai precizat însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului în România.

Potrivit acestuia, unul dintre domeniile pe care companiile locale le-ar putea aborda pentru dezvoltarea pe piaţa kazahă este educaţia.

"Există bune exemple de interacţiune în ramuri prioritare. Ofer doar câteva. Între ministerele educaţiei şi ştiinţei şi cel al agriculturii din Kazahstan şi compania românească Siveco se derulează o cooperare în domeniul noilor tehnologii. În acest an, în cadrul Institutului pentru tehnologii maritime al Universităţii Caspice de Stat pentru Tehnologii şi Inginerie "Ş. Esenov", din oraşul Aktau, s-a deschis o filială a Universităţii Maritime din Constanţa, care va pregăti specialişti în specializări prioritare şi rare pentru Kazahstan", a declarat Talgat Kaliyev. În ceea ce priveşte dezvoltarea pe piaţa locală, Talgat Kaliyev spune că este un mediu bun pentru dezvoltarea firmelor kazahe.

"Conform concluziilor analizei realizate de agenţia Kaznex Invest, România, alături de statele CSI intră în categoria celor 20 de state cu un înalt grad de atractivitate pentru pro­mo­varea produselor din Kazahstan. În legătură cu acest aspect, un impuls suplimentar pentru intensificarea cooperării comercial-economice şi investiţionale şi în particular pentru indicatorii comerţului bilateral va fi dat de planificata vizită kazahstaneză la nivel înalt, într-o perspectivă apropiată, prilej cu care se vor desfăşura forumuri de afaceri cu participarea oamenilor de afaceri kazahstanezi", a mai spus însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului în România.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă în România funcţionează 13 întreprinderi româno-kazahstaneze, derulând activităţi în domenii ca fabricarea mobilei, comerţ, confecţii, producţia de încălţăminte, dar şi de medicamente.

"În Kazahstan sunt înregistrate 38 de societăţi mixte kazaho-române care îşi desfăşoară activitatea, în general, în sectorul de petrol şi gaze", a mai precizat Talgat Kaliyev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO