Suplimente

Şeful Rompetrol: Preţul petrolului ar trebui să fie la 50-60$/baril

Saduokhas Meraliyev, CEO al Rompetrol Group: Prima echipă din Kazahstan a ajuns aici în ianuarie 2008. Am analizat totul şi am decis că trebuie să ajungem la zi cu obligaţiile de mediu. Am implementat 149 de proceduri pentru a obţine toate avizele. Din 58 de entităţi legale care formau grupul Rompetrol azi mai sunt 42, iar la final vom ajunge la 25. Ne-am deschis reprezentanţa la Istanbul. Modernizarea Petromidia şi mărirea capacităţii de rafinare până la 5 milioane de tone vor fi finalizate în septembrie 2012.

Afacerile Petromidia au ajuns la 8,1 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro) în primele nouă luni ale anului, cu 42% mai mari comparativ cu anul trecut. Creşterea afacerilor a fost susţinută cu precădere de scumpirea carburanţilor.

Autor: Roxana Petrescu

16.12.2011, 00:04 1606

KazMunaiGaz, compania pe­trolieră de stat din Ka­zahstan, a intrat în România în vara anului 2007 după ce a cumpărat 75% din acţiunile Rompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu, plătind 1,6 miliarde de dolari.

"Prima echipă din Kazahstan a ajuns aici în ianuarie 2008. Am analizat totul şi am decis că trebuie să ajungem la zi cu obligaţiile de mediu. Am implementat 149 de proceduri pentru a obţine toate avizele. Din 58 de entităţi legale care formau grupul Rompetrol azi mai sunt 42 iar la final vom ajunge la 25. Ne-am deschis reprezentanţa la Istanbul. Modernizarea Petromidia şi mărirea capacităţii de rafinare până la 5 milioane de tone va fi finalizată în septembrie 2012. La Vega în martie terminăm toate investiţiile iar pe partea de petrochimie în februarie-martie 2012", prezintă Meraliyev proiectele majore de restructurare care au avut loc în grupul Rompetrol de la preluarea de către KazMunaiGaz.

Concomitent cu acest lucru, şi partea de retail a crescut fiind deschise noi unităţi în Moldova, Georgia sau Bulgaria.

Şi totuşi, pierderile persistă

În ciuda tuturor acestor eforturi, Rompetrol refuză să înregistreze profit, o contribuţie importantă având-o şi contextul internaţional care a afectat cererea de carburanţi, precum şi evoluţia marjelor de rafinare.

Astfel, Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului petrolier Rompetrol, a înregistrat în primele nouă luni ale anului pierderi de 322,1 milioane de lei (76,6 milioane de euro) după ce în primul semestru compania reuşise să treacă pe profit cu un câştig de 179,6 milioane de lei (42,7 milioane de euro). Afacerile companiei au ajuns la 8,1 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro) în primele nouă luni ale anului, cu 42% mai mari comparativ cu anul trecut.

Creşterea afacerilor a fost susţinută cu precădere de scumpirea carburanţilor. Cu toate acestea, Meraliyev rămâne optimist când analizează perspectivele de dezvoltare ale Rompetrol pe termen lung.

Cele două opţiuni de creştere

"Pe partea de energie, Kazahstanul va ocupa un rol extrem de important. Vedeţi ce se întâmplă în ţările arabe. Noi vom ajunge la o producţie de petrol de 135 de milioane de tone pe an, dar avem un consum propriu de 15 milioane de tone. Pentru Kazahstan sunt două opţiuni: Europa şi China", spune Meraliyev. Grupul are un atu major şi anume rafinăria Petromidia care este amplasată pe malul Mării Negre. În partea opusă ei este Turcia, o ţară a cărei sete de energie nu a cunoscut criza, deschiderea biroului Rompetrol din Istanbul fiind un prim pas pentru a profita de acest lucru.

"Vorbim de 5 milioane de tone de petrol care pornesc din Kazahstan şi ajung în România şi care formează un pod energetic. Dar noi ne dorim producţie de hidrocarburi şi aici şi dacă vom găsi ceva, va fi adus şi prelucrat la Petromidia", a mai spus Meraliyev.

Jumătate la guvern

În acest context, Meraliyev spune că deşi nu şi-a dorit acest lucru, statul român va avea de beneficiat pe termen lung din faptul că deţine aproape jumătate din acţiunile Petromidia.

La sfârşitul lunii octombrie, majorarea de capital derulată anul trecut prin care Rompetrol Rafinare (RRC) a convertit obligaţiuni deţinute de statul român în valoare de 516 mil. euro în acţiuni a fost înregistrată şi la Depozitarul Central. Astfel, statul prin Ministerul Finanţelor a ajuns să controleze un pachet de 44,7% din cea mai mare rafinărie din România. Statul a creditat compania cu 571 milioane de euro în 2003 când a aprobat ca datoriile istorice ale rafinăriei Petromidia faţă de buget să fie transformate în obligaţiuni scadente în septembrie 2010.

La scadenţă, grupul kazah KazMunaiGaz, care a preluat în 2007 grupul Rompetrol de la Dinu Patriciu, a răscumpărat obligaţiuni de 55 mil. euro şi le-a convertit pe restul în acţiuni.

"Jumătate din activul nostru principal aparţine guvernului. Nimeni nu vrea acum o rafinărie pentru că se pierd bani, dar pe termen lung să primeşti jumătate din Rompetrol Rafinare este un lucru foarte mare. Să dai numai 500 de milioane de euro pentru asta este un nimic", crede Meraliyev.

Petrol peste aşteptări

În ceea ce priveşte preţul petrolului, Meraliyev spune că jumătate din valoarea de azi este pură speculaţie.

"Preţul petrolului ar trebui să fie la 50-60 de dolari. Restul este speculaţie. Dacă cineva îmi spunea că vom ajunge la 70 de dolari pe baril, îi spuneam că este nebun. Producţia petrolului nu costă 70 de dolari, ci 25 de dolari pentru zăcămintele mature. Să ai un profitt de 100% este nemaipomenit", spune Meraliyev.

Pe de altă parte însă, tocmai această creştere peste aşteptări a preţului petrolului le-a adus multe beneficii companiilor producătoare, dar şi ţărilor bogate în hidrocarburi.

"De la o producţie de 25 de milioane de tone, în 20 de ani Kazahstanul a ajuns la 80 de milioane de tone, iar eu cred că s-a descurcat de minune. Mereu când ajung acasă văd lucruri noi. S-au făcut regle­mentări pentru micile companii care acum plătesc taxe de 3% din venituri. De la un impozit pe profit de 30% s-a ajuns la 10%, ceea ce a crescut încasările la buget şi a scos economia din umbră", carac­te­rizează Meraliyev cei 20 de ani de când Kazahstanul şi-a câştigat inde­pen­denţa.

Strict la nivel personal, sunt alte lucruri care l-au uimit pe şeful Rom­petrol în toată această perioadă.

"Unsprezece ani din viaţă mi i-am petrecut în străinătate, lucrând pentru diferite companii petroliere. La 38 de ani m-am apucat de învăţat engleza, iar dacă cineva îmi spunea în urmă cu 30 de ani că voi face acest lucru, nu l-aş fi crezut. Acum însă îi invidiez pe români pentru că pot merge peste tot doar cu buletinul", a conchis Meraliyev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO