Suplimente

ADM, liderul exportatorilor de cereale în 2016. În top 10 cei mai mari traderi o singură companie românească şi-a făcut loc

ADM, liderul exportatorilor de cereale în 2016. În top...

Autor: Roana Rotaru

29.06.2017, 20:57 509

Traderii de cereale şi oleaginoase, o piaţa dominată de companii cu acţionariat străin, au trimis anul trecut la export produse agricole sub formă de materie primă brută, neprocesată, în valoare de 3,75 mld. euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Dintre aceste 2,1 mld. euro reprezintă valoarea exportului de cereale în 2016, potrivit datelor Eurostat.

Liderul exportatorilor din agrobusiness este compania americană ADM Trading, care şi-a recâştigat poziţia după ce a „detronat” traderul Nidera, potrivit analizei făcute de ZF pe baza datelor de la INS. Gigantul trader american a încheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri de 530 mil. euro, înregistrând o pierdere de 2,6 mil. euro, potrivit celor mai recente date publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor. Compania avea un număr mediu de 74 de salariaţi. Datele financiare pe 2016 nu sunt publice la acest moment.

Locul doi în topul celor mai mari exportatori din agrobusiness în 2016 este ocupat de elveţienii de la Ameropa Grains, care au mai urcat o poziţie în clasament faţă de anul 2015, potrivit datelor INS. Instituţia nu furnizează însă valoarea exporturilor pe fiecare companie în parte, ci doar pe întregul cod de export. Ameropa are afaceri de 528 mil. euro (2015).

Poziţia a treia în clasamentul celor mai mari exportatori din agrobusiness în 2016 este ocupat de chinezii de la Nidera, care au coborât  două poziţii  în clasament faţă de anul precedent.  Traderii Cargill Agricultura şi Glencore Protein România şi-au păstrat aceeaşi poziţie faţă de anul precedent, respectiv locurile 4 şi 5 în topul celor mai mari exportatori din agrobusiness.

Noutate în clasamentul celor mai mari exportatori din 2016 este traderul BayWa Agri România, deţinut de cooperativa agricolă germană BayWa şi de antreprenorul român Victor Bezena, care a vândut anul trecut cereale şi plante uleioase în valoare de peste 460 mil. lei (102 mil. euro), înregistrând vânzări de 2,5 ori mai mari faţă de anul precedent.

Exportul de produse agricole, materia primă brută, neprocesată, au urcat anul trecut cu aproape 12%, la aproape 3,75 mld. euro, cel mai ridicat avans din ultimii patru ani. Categoria de produse ale agriculturii şi vânătorii, aşa cum apare la INS, este a patra cea mai exportată, după maşini, echipamente electrice şi utilaje.

Traderii au venit în România în urmă cu mai bine de 15 ani, au cumpărat depozite ieftine vândute pe bucăţi de stat şi au dezvoltat treptat reţele de logistică de-a lungul Dunării şi în portul Constanţa, zone strategice pentru agrobusinessul românesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO