Supliment logistica

Camioanele devin electrice, roboţii încep să ia locul angajaţilor din depozite şi software-ul gestionează tot mai multe activităţi

29 sep 2023 Autor: Bogdan Alecu

Serviciile vor fi cele care vor optimiza businessul celor care apelează la companiile din logistică, motiv pentru care tot mai multe companii din domeniu vor să mizeze pe automatizări şi chiar inteligenţă artificială.

„Anul trecut am cumpărat licenţe UiPath şi am implement roboţi pentru anu­mite sarcini, acum avem oameni implicaţi în a aduce ChatGPT în ecuaţie. Căutăm soluţii  atunci când discu­tăm cu clientul pentru a le aduce economii de 10%, pentru ca ei să fie mulţumiţi să ne lase nouă 3-4 punc­te din acel buget, tocmai pentru o re­laţie de tip win-win“, a spus Răzvan Marinescu, managing director la KLG Europe Logistics România.

De asemenea, sectorul spaţiilor logistice şi industriale va juca un rol esenţial în producţia de energie solară, în condiţiile în care, până în 2030, mai mult de jumătate din aceasta va fi generată de panourile foto­voltaice montate pe acoperişurile unităţilor logistice, potrivit unui studiu al CBRE.

„Există oportunitate pentru energia solară, ţinând cont că este singurul tip de energie care poate fi produsă la faţa locului, aşa cum cere legislaţia actuală. Aceşti factori externi favorabili, printre care reducerea TVA-ului şi dinamica mai largă a întregului con­text, conduc la o cerere tot mai mare de sisteme fotovoltaice (PV). Mai mult, pano­urile fotovoltaice au ajuns să fie incluse în ne­g­ocierile de închiriere comercială. Chiriaşii acordă tot mai des prioritate aces­tor sisteme, ce au devenit o cerinţă cheie“, a declarat Daniel Cateliu, director industrial & logistics services, CBRE România.

Potenţialul este cu atât mai ridicat în România, o ţară în care creşterile anuale sunt aşteptate să ajungă la două cifre în acest sector. În plan local există deja un stoc substanţial de spaţii logististice şi industriale moderne, care actualmente totalizează 6,9 milioane mp şi este în continuă extindere.