Special

ZF Capital Market Summit, 3rd edition: „O Bursă atractivă pentru emitenţi, pentru cei care vor să emită acţiuni şi obligaţiuni, dar şi pentru investitori, trebuie să fie o Bursă şi mai mare şi mai lichidă. Trebuie să lucrăm pe ambele fronturi“

ZF Capital Market Summit, 3rd edition: „O Bursă...

Lansarea Contrapărţii Centrale (CCP), prin intermediul căreia se readuce piaţa instrumentelor derivate la Bursa de Valori Bucureşti, creşterea numărului de investitori de retail, crearea unei comu­nităţi puternice de brokeri şi analişti, dar şi un discurs mai relaxat al Bursei în legătură cu investiţiile, pot potenţa creşterea nivelului de accesibilitate a lichidităţii pieţei româneşti de capital care, chiar dacă a înregistrat un impuls odată cu listarea Hidroelectrica, se află încă în urma altor burse din regiune în acest sens, reprezintă dintre concluziile celei de-a treia ediţii a conferinţei ZF Capital Market Summit.

„Ca să avem o Bursă atractivă pentru emitenţi, mai ales pentru cei care vor să emită acţiuni şi obligaţiuni, dar şi pentru investitori, trebuie să fie o Bursă şi mai mare şi mai lichidă. Trebuie să lucrăm pe ambele fronturi. Să zicem că Hidroelectrica a dat un impuls pe dimensiune, şi sperăm să vină mai multe companii, iar Contrapartea Centrală sperăm să dea un impuls pe lichiditate“, a spus Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Din perspectiva lui Radu Hanga, preşe­dintele BVB, o piaţă dominată de investitori instituţionali nu este neapărat caracterizată de un volum mare de lichiditate, şi de aceea este important să crească numărul investi­torilor de retail.

„Este important să vedem mai mult retail în piaţă. În plus noi, instituţia, ar trebui să avem un discurs mai prietenos atunci când vorbim despre piaţă, să nu mai fim atât de serioşi, chiar dacă piaţa şi investiţiile repre­zintă lucruri serioase, însă trebuie să existe o anumită plăcere atunci când investeşti. Trebuie să devenim mai relaxaţi atunci când vorbim despre investiţii“.

Gerke Witteveen, CEO NN Pensii, a atras atenţia că investitorii instituţionali au nevoie de mai multă diversitate pe piaţa de capital pentru a miza pe diversificare, în contextul în care, în prezent, Bursa locală este dominată de jucători din energie şi din sectorul bancar.

„Ne dorim de la piaţa românească un set mai diversificat de companii listate, inclusiv sectorial. Dacă te uiţi la cât cântăresc băncile şi energia în piaţa actuală de capital, ar fi foarte bine dacă ar intra şi altfel de companii pe piaţă“.

Ideea creşterii şi diversificării numărului de emitenţi pe Bursă pentru ca piaţa de capi­tal să devină mai puternică a fost susţinută şi de Gabriel Aldea, head of brokerage în ca­drul Investimental, cel mai nou broker de pe piaţa de capital. „Piaţa de capital are nevoie de emitenţi noi ca să-şi atingă potenţialul. Tre­buie să schimbăm cumva mixul de instru­mente de pe piaţa locală. Spunem că avem investitori din zona de energie şi financiar-bancară, dar ar trebui să aducem cât mai multe companii din zona de tehnologie către bursă. Între companiile cu randamentele cele mai mari sunt şi cele din zona de tehnologie“.

Pe de altă parte, piaţa de capital din Ro­mâ­nia este una dintre pieţele cu cele mai bune rezultate la nivel global de la listarea Hidroe­lectrica, din iulie 2023, potrivit lui Ivan Starce­vic, director al Equity Capital Markets la Citi.

„Acum vedem un drum clar în care România poate primi statutul de emerging markets. Economia României are mult potenţial, dacă te gândeşti la mărime este sub Polonia, dar lichiditatea din piaţă este mai mică decât cea din Cehia şi Ungaria. Nu există niciun motiv pentru asta“.

Şi Zuzanna Kurek, managing partner în cadrul Cornerstone Communications, susţi­ne că există o schimbare în ceea ce priveşte abordarea brokerilor internaţionali faţă de piaţa de capital din România în sensul că aceştia au devenit mult mai interesaţi, însă problema este că sunt atraşi de tranzacţii mari spre foarte mari, deal-uri de IPO-uri de 100 de milioane de euro ca valoare.

Ziarul Financiar a organizat luni ZF Capital Market Summit, ediţia numărul trei, şi a pus la aceeaşi masă peste 30 de speakeri, actori cheie ai pieţelor de capital locală şi internaţională, care au discutat despre contextul macroeconomic şi cum se reflectă el la BVB, cum dezvoltăm mai departe piaţa de capital autohtonă şi care sunt perspectivele anului 2024

Sponsorii ediţiei din acest an au fost One United, Sphera, Investimental, Aquila, DN Agrar, Hidroelectrica, BVB, Bento, Infinity Capital, Roca Industry, AROBS, SIMTEL, Evergent, Mazars, Depizitarul Central, VMB Partners.

 

Adrian Tănase, director general, Bursa de Valori Bucureşti

► Operaţionalizarea Contrapărţii Centrale este complet fezabilă în a doua parte a anului 2024, să avem contrapartea autorizată şi pieţele de derivate funcţionale.

â–º Vom putea tranzacÅ£iona încă de anul acesta futures, single stock futures, index futures pe indicele BET ÅŸi energy futures.

â–º Ne dorim să avem o piaţă atractivă pentru emitenÅ£i de calibrul Dedeman, să îi vedem pe bursă.

â–º Nu ne dorim să vedem o companie care funcÅ£ionează în România să se listeze pe altă piaţă. Ar fi un eveniment absolut nefericit pentru tot ce facem aici.

 

Åžtefan Nanu, director general Trezorerie

â–º Organizăm Fidelis de 5 ori în 2024 pentru că cerere foarte mare. Am scurtat perioadele de subscriere. Ne aÅŸteptăm de la zona de retail la 20-25 miliarde lei anul acesta din Fidelis ÅŸi Tezaur.

â–º ObligaÅ£iunile Samurai sunt obligaÅ£iuni pe care le emitem în piaÅ£a japoneză, pentru diversificare.

â–º Curba randamentelor este aÅŸteptată să meargă în jos în a doua parte a anului, dar nu la fel ca anul trecut, când am pornit cu 8,8% în ianuarie ÅŸi am terminat la 6%. MiÅŸcările vor fi mai puÅ£in ample.

â–º Randamentele oferite de România sunt foarte atractive ÅŸi ne bucurăm, dar e clar că e loc de mai bine la costurile statului.

 

Alin Marius Andrieş, secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice

â–º Am solicitat în AGA la Fondul Proprietatea limitarea temporară a procesului de dezinvestire. Vrem să conservăm portofoliul actual pentru ca acÅ£ionarii să decidă viitorul în cunoÅŸtinţă de cauză.

â–º Nu vom lua decizii majore în 2024 pe politica fiscală. Analizăm sistemul fiscal ÅŸi Codul Fiscal pentru a vedea dacă sunt disfuncÅ£ionalităţi, pentru a îmbunătăţi. Dacă apare ceva în 2025 va fi cu aplicare din 2026.

â–º Un succes ca IPO de la Hidroelectrica trebuie multiplicat. Avem nevoie de multe exemple de succes pentru a crea premise pentru altele.

 

Radu Hanga, preÅŸedinte, Bursa de Valori BucureÅŸti

â–º O piaţă dominată de investitori instituÅ£ionali va fi o piaţă serioasă, dar fără multă lichiditate. Trebuie să creÅŸtem numărul de investitori de retail

â–º Fundamental pentru România este stabilitatea politicilor macro. Vedem că inflaÅ£ia se temperează, vedem discuÅ£ii de reducerea dobânzilor în Europa ÅŸi SUA, este un context bun

â–º Avem programul de susÅ£inere a listărilor prin PNRR ÅŸi sper să vedem acest produs pe piaţă în următoarele săptămâni.

â–º Anul acesta vom fi pe watchlist pentru indicele MSCI ÅŸi anul viitor sper să intrăm în această categorie.

 

Mihai Precup, preşedinte, Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP)

â–º AgenÅ£ia monitorizează 216 companii, undeva la 7% din economia României, acestea fiind deÅ£inute direct de Guvernul României. ÃŽn plus, mai monitorizăm încă 1.200 de companii care sunt deÅ£inute de către autorităţile publice locale.

â–º Am dezvoltat un tablou de bord pentru a monitoriza indicatorii cheie de performanţă ale acestor companii. Ne uităm la indicatorii financiari, nefinanciari ÅŸi de guvernanţă corporativă.

 

Gerold Permoser, chief investment officer, Erste Asset Management GmbH

â–º Legat de perspectivele pentru 2024-2025, credem că sunt trei întrebări care influenÅ£ează piaÅ£a în acest moment. Prima dintre ele este cât de mult va mai scădea inflaÅ£ia. InflaÅ£ia a fost un subiect mare în ultimele 24 de luni, acum a scăzut, dar cât va mai continua?

â–º A doua întrebare este cât de rezilientă va rămâne economia ÅŸi dacă va fi loc pentru ca băncile centrale să reducă dobânzile? A treia întrebare este care sunt sunt perspectivele unui al doilea mandat Trump?

â–º Cred că inflaÅ£ia este pe o traiectorie bună, dar nu s-a terminat încă. Partea grea a trecut, dar nu avem încă un semnal clar pentru reducerea dobânzilor.

 

Ivan Starcevic, director, Equity Capital Markets, Citi

â–º Hidroelectrica nu a fost doar o listare cu efect transformator pentru piaÅ£a de capital din România, aceasta a revitalizat piaÅ£a IPO-urilor pe întregul continent ÅŸi cu un efect mai mic, chiar cea globală.

â–º Hidroelectrica a fost prima listare după o pauză de 18 luni care să fie susÅ£inută de investitorii globali. La începutul anului 2024 s-au lansat la Bursă o multitudine de companii din diferite ţări.

 

Karoly Borbely, CEO, Hidroelectrica

â–º Cea mai mare provocare este să putem consolida în cadrul grupului achiziÅ£ia UCM ReÅŸiÅ£a cu compania Hidroserv, care dezvoltă lucrările de mentenenţă. ÃŽncercăm să investim cât mai mult în echipamentele noastre energetice ÅŸi să creÅŸtem durata de viaţă.

â–º Urmărim oportunităţi de creÅŸtere a businessului, deocamdată doar în Å£ară. Avem o Å£ară cu un potenÅ£ial extrem de bogat pe producÅ£ia de regenerabile, iar pe hidro potenÅ£ialul de investiÅ£ii este foarte important.

â–º Există ÅŸi deschidere către pieÅ£ele externe. Dacă apare ceva foarte important o să analizăm.

 

Zuzanna Kurek, IR manager, One United Properties

â–º ÃŽn prezent avem aproape 10.000 de investitori, majoritatea investitori de retail. ÃŽn BucureÅŸti avem ÅŸantiere cu valoarea totală (gross development value) de peste 1,2 mld. euro, ceea ce înseamnă că investitorii pot să intre ÅŸi să ia o expunere către piaÅ£a imobiliară din România prin intermediul One.

â–º AÅŸteptăm trecerea BVB la statutul de piaţă emergentă, pentru a ne deschide către alÅ£i investitori.

â–º Va fi un eveniment cu un impact destul de mare asupra lichidităţii ÅŸi evaluării companiilor. Acum, multiplul la care se tranzacÅ£ionează companiile la bursă este în continuare sub cel din alte ţări.

 

Gerke Witteveen, CEO, NN Pensii

â–º Ne dorim de la piaÅ£a românească un set mai diversificat de companii listate, inclusiv sectorial.

â–º Credem în continuare că România este un loc bun pentru a investi, dar ne uităm ÅŸi peste graniţă. Pentru ca piaÅ£a românească să fie atractivă pentru noi trebuie să fie suficientă diversificare, suficient volum ÅŸi dacă ai diversitate ÅŸi volum, lichiditatea nu va fi o problemă.

â–º Mediul de business local trebuie să vadă piaÅ£a de capital ca o sursă de finanÅ£are pentru a-ÅŸi atinge potenÅ£ialul de creÅŸtere.

 

Valentin Miron, cofondator, VMB Partners

â–º Nevoia de obligaÅ£iuni municipale este foarte mare. Autorităţile locale au nevoie de finanţări. Mai avem câteva primării mari în pipeline, inclusiv sectoare din BucureÅŸti.

â–º Vrem să ne ducem către operatorii regionali de apă, care sunt foarte profitabili, dar din păcate nu pot emite obligaÅ£iuni.

â–º Ne uităm la un potenÅ£ial de 300-700 milioane pe an la emitenÅ£i noi, uitându-ne la operatorii de apă ÅŸi unităţile administrativ-teritoriale

â–º Primăriile nu pot lansa emisiuni foarte mari. Un pachet de refinanÅ£are a datoriilor plus investiÅ£ii ar putea ajunge la 100-150 milioane euro

 

Gabriel Aldea, head of brokerage, Investimental

â–º A scăzut semnificativ numărul de listări ca urmare a creÅŸterii dobânzilor. Pentru listarea la Bursă este nevoie de un context pozitiv, iar într-un mediu cu dobânzi ridicate acest lucru nu este posibil.

â–º ÃŽncepând din 2021 investiÅ£iile făcute de investitorii de retail au scăzut peste tot în lume. Foarte multe companii de creÅŸtere au înregistrat scăderi însemnate, există o reticenţă. Avem un blocaj din ambele părÅ£i.

 

Răzvan Butucaru, partner, financial services and advisory leader, Mazars

â–º PiaÅ£a de M&A este complementară ÅŸi potenÅ£iază piaÅ£a de capital

â–º România a avut 110 tranzacÅ£ii în 2023, cu un volum de 4 miliarde euro, dublu faţă de 2022. Polonia e la 10 miliarde euro, la egalitate cu Austria, iar pe locul trei în regiune este România

â–º Este nevoie de companii care să se listeze, să atragă interesul investitorilor.

â–º Cei mai mulÅ£i investitori provin din FranÅ£a, UK ÅŸi Germania, iar ca valoare pe primul loc este Olanda, urmată de Germania, Turcia, Cipru.

 

Alina Popa, CFO, OMV Petrom

â–º Anul acesta este unul foarte important din perspectiva investiÅ£iilor. Avem investiÅ£ii record de 8 mld. de lei, din care 6,5 mld. sunt investiÅ£ii organice, proiecte in interiorul companiei, iar restul sunt fuziuni ÅŸi achiziÅ£ii, inclusiv pe partea de energie verde.

â–º OMV Petrom este într-o perioadă de transformare sustenabilă către un viitor verde, aproximativ 30% din investiÅ£iile noastre până în 2030 sunt în zona de investiÅ£ii sustenabile.

 

Jean Dumitrescu, director of IR, Aquila Part Prod Com

â–º Suntem incluÅŸi în indicii FTSE Russell. Am fost incluÅŸi ÅŸi în indicii MSCI Small Cap, însă de la 1 martie am ieÅŸit pentru că am depăşit un criteriu de capitalizare totală ÅŸi-atunci evident că trebuie să ne uităm să analizăm cum putem face pasul următor către Mid Large Cap.

â–º  Ne interesează includerea în indici pentru că investitorii sunt interesaÅ£i.

â–º Fondurile de pensii aduc în primul rând stabilitate, pentru că fondurile de pensii investesc în companii pe termen lung.

â–º PreÅ£ul acÅ£iunii a crescut cu peste 60% anul trecut.

 

Valentin BudeÅŸ, CFO, Sphera Franchise Group

â–º Avem 3 piloni principali pentru investiÅ£ii- dezvoltarea reÅ£elei, tehnologie ÅŸi digitalizare ÅŸi CSR. Legat de reÅ£aua de restaurante, ne concentrăm pe dezvoltarea reÅ£elei de drive thru.

â–º Avem un nivel al lichidităţii extrem de confortabil, care ne-a permis ÅŸi distribuirea de dividende în mod constant în ultima perioadă. Corelat cu un grad de îndatorare foarte scăzut, avem o libertate foarte mare în ceea ce priveÅŸte finanÅ£area bancară. Pentru investiÅ£ii mergem pe mixul resursă proprie plus finanÅ£are bancară.

â–º ÃŽn 2023, 4 din cele 5 companii din portofoliul înregistrează profit.

 

Voicu Oprean, CEO, AROBS Transilvania Software

â–º Ne dorim o majoare de capital ÅŸi vrem să folosim banii pentru achiziÅ£ii, să integrăm firmele ÅŸi să le aducem la nivelul grupului. Această majorare ar trebui să fie undeva între 40 ÅŸi 50 de milioane de euro, rămâne să vedem dacă se poate face într-o singură etapă.

â–º Pentru noi cel mai important aspect este inflaÅ£ia salarială, de care ne-am lovit ani la rândul în ultimii 10 ani.

â–º S-ar putea să vedem în perioada următoare ÅŸomaj în zona IT-ului.

 

Ionuţ Bindea, CEO, Roca Industry

â–º După transferul pe piaÅ£a principală a BVB Å£intim ÅŸi includerea companiei într-un indice. ÃŽn primă fază BET-XT. Din 12 martie avem ÅŸi market maker, ÅŸi am făcut primii paÅŸi înspre creÅŸterea lichidităţii acÅ£iunilor.

â–º ÃŽn următorii 4-5 ani, atât pe zona M&A cât ÅŸi la nivelul companiilor din portofoliu, estimăm investiÅ£ii de 40-50 mil. euro.

â–º Pe un orizont mai apropiat păstrăm ritmul de creÅŸtere, de 1-2 M&A pe an, iar pe zona de CAPEX, 6-8 mil. euro investiÅ£i anual în zona de retehnologizare.Ne uităm la finanÅ£area pe bursă, din obligaÅ£iuni ÅŸi la cea bancară.

 

Mihai Radu Tudor, CEO, Simtel Team

â–º Anul acesta intenÅ£ionăm să trecem pe piaÅ£a principală a BVB ÅŸi am început deja toate etapele pentru acest lucru.

â–º Odată cu trecerea pe piaÅ£a principală vom avea acces la alte surse de finanÅ£are. Vizăm o emisiune de obligaÅ£iuni verzi pentru a finanÅ£a dezvoltarea companiei, ca parte din planul nostru strategic pentru perioada următoare.

â–º Există potenÅ£ial în piaÅ£a de fotovoltaice, dar nu doar pe zona de parcuri fotovoltaice, ci ÅŸi pe zona de stocare, zona de staÅ£ii de încărcare electrice, zona de hidrogen verde care va veni în perioada următoare.

 

Claudiu NegriÅŸan, membru neexecutiv CA, Bento

â–º Sunt trei paÅŸi pentru Bento ca să ajungă să îşi pună serios problema legat de transferul companiei pe piaÅ£a principală: capitalizarea companiei să depÅŸească 500 de mil. lei, free float-ul să fie cel puÅ£in 200 mil. lei ÅŸi lichidtatea anuală (volumul de tranzacÅ£ionare) de cel puÅ£in 50 mil. lei. Deocamdată creÅŸtem bine ÅŸi ne Å£inem de lucrul acesta.

â–º Avem câteva produse proprii, vârfuri de lance, pe care ne bazăm dezvoltarea, ÅŸi pe ambele divizii avem atât contracte semnate, dar ÅŸi discuÅ£ii pentru concretizarea altor contracte din pipeline.

 

Peter de Boer, membru CA & IR manager, DN Agrar

â–º Nu ne gândim să trecem pe piaÅ£a principală înainte de 2025. ÃŽn acest moment compania noastră este prea mică, chiar dacă suntem foarte profesioniÅŸti. Am adoptat o strategie clară pentru a atinge o capitalizare de 100 de milioane de euro.

â–º Avem un plan de investiÅ£ii care presupune construcÅ£ia a încă unui ferme, lucru care ne face unul dintre principalii jucători din Europa pentru producÅ£ia de lapte.

â–º Noua fermă va fi construită pentru 5.000 de animale ÅŸi va produce 100.000 de litri de lapte pe zi.

 

Ivan Kurtovic, CEO, InterCapital Asset Management

â–º Pentru a dezvolta piaÅ£a de capital ai nevoie de produse, acestea pot fi fonduri sau produse de economisire, ETF-uri sau orice similar, produse tematice. ETF-urile devin tot mai populare la nivel global, fiind transparente, dar ÅŸi ieftine.

â–º LipseÅŸte din piaÅ£a locală o comunitate de brokeri. Brokerii sunt de obicei cei care promovează către piaţă ÅŸi promovează companiile, pe lângă consultanÅ£ii financiari. Mai lipseÅŸte ÅŸi partea de digital din piaţă.

â–º Cred că educaÅ£ia financiară ÅŸi alfabetizarea financiară sunt alte elemente care lipsesc.

 

Mugur Popescu, director investiţii, BCR Pensii

â–º Trebuie să depăşim momentul Hidroelectrica ÅŸi entuziasmul de atunci, a fost un real succes, dar nu ne mai ajută. Să ne gândim la următoarele listări.

â–º Companiile deja listate au un acces la finanÅ£are fără precedent, atât din punct de vedere al investitorilor cât ÅŸi al pieÅ£ei în general. Acest moment trebuie folosit pentru a-ÅŸi pune în aplicare planuri de extindere în regiune.

â–º Observăm o alocare mult mai mare către pieÅ£e tematice, precum inteligenÅ£a artificială, tranziÅ£ia energetică.

 

Daniela Secară, CEO, BT Capital Partners

â–º Cred că includerea în indicii MSCI pentru pieÅ£e emergente ar trebui să fie următoarea Å£intă ÅŸi prioritatea principală pentru toÅ£i stakeholderii pieÅ£ei de capital. Această includere poate aduce noi investitori pe piaÅ£a de capital

â–º Dobânzile sunt încă destul de ridicate, iar benchmarkul dat de Fidelis face finanţările pentru companii ÅŸi mai scumpe pe piaÅ£a de capital.

â–º Investitorii de retail au poziÅ£ii importante de cash, există apetit pentru piaÅ£a de capital

â–º Sperăm ca până la sfârÅŸitul anului să vedem noi companii pe piaÅ£a de capital

 

Horia Gustă, preşedinte, Asociaţia Administratorilor de Fonduri

â–º România are 3,8 milioane de locuitori care ar putea investi, plus românii plecaÅ£i în străinătate. Problema este cum ajungem la aceÅŸti oameni, cum îi facem să investească. Este nevoie de educaÅ£ie financiară, dar ÅŸi de încredere

â–º Avem 10.000 de investitori noi în medie, pe lună, anul trecut, ÅŸi 15.000 în ianuarie.

â–º MulÅ£i oameni Å£in banii în bănci ÅŸi trebuie să îi convingem să îi investească

â–º Unul din trei investitori în fonduri de acÅ£iuni sunt în ETF-uri.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO