Special

Pagina verde. Dan Chiru, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului: Cei care nu au în faţa blocurilor pubele care să permită colectarea separată a deşeurilor trebuie să facă presiune asupra autorităţilor publice centrale sau locale

Pagina verde. Dan Chiru, secretar de stat în cadrul...
21.09.2022, 00:05 159

Anul acesta, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va lansa o campanie de informare, educare şi conştientizare destinată publicului naţional, care se va axa pe promovarea importanţei reciclării şi colectării separate a deşeurilor, cu un buget de 10 mil. euro Prin intermediul PNRR, toamna aceasta se lansează apelurile pentru construcţia unor insule ecologice inteligente de colectare şi pentru centrele de aport voluntar, în care toţi cetăţenii vor putea duce acele deşeuri pe care nu le ridică în prezent salubristul.

În foarte multe cartiere din Bucureşti, în momentul de faţă nu există pubele care să permită colectarea separată a deşeurilor, iar gunoiul, chiar dacă este sortat în gospodăria proprie, de cele mai multe ori ajunge tot în acelaşi loc. Practic, infrastructura actuală precară este un impediment în atingerea ţintelor de colectare şi reciclare impuse la nivel european. Dan Chiru, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, spune că cei care se află în astfel de situaţii trebuie să facă presiune asupra primăriilor de sector.

„Dincolo de acţiunile noastre ca administraţii publice centrale sau acţiunile administraţiilor publice locale, cred că trebuie să existe o conştientizare la nivel naţional cu privire la schimbarea modului în care oamenii privesc lucrurile acestea. Cred că cei care sunt în situaţia asta, care nu au infrastructura necesară colectării diferenţiate în faţa blocurilor trebuie să facă presiune asupra autorităţilor locale în primul rând. Aceştia se ocupă de colectarea deşeurilor. Există instituţii ale statului român care verifică cum se face colectarea deşeurilor şi cred că se poate îmbunătăţi acest lucru“, a spus acesta în cadrul unei conferinţe de presă.

Anul acesta, completează Mihai Drăgan, directorul de comunicare al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, se va lansa o campanie de informare, educare şi conştientizare în domeniul mediului, destinată publicului naţional, care se va axa pe promovarea importanţei reciclării şi colectării separate a deşeurilor. Campania are un buget de 10 mil. lei şi este finanţată din bugetul Fondului pentru Mediu, precizează el.

Pe partea de infrastructură, mai spune acesta, săptămâna trecută a început primul apel de proiecte finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ce presupune construcţia unor insule ecologice inteligente de colectare. Alexandra Matei

„Pentru acest apel au aplicat, în prima zi, 35 de primării din ţară. Vorbim de acele echipamente îngropate sau supraterane unde cetăţenii pot depune deşeurile, iar prin intermediul lor se poate vedea cine şi cât aruncă. Este un avans tehnologic important“, detaliază el.

Totodată, pe 22 septembrie se lansează apelul pentru centrele de aport voluntar, în care toţi cetăţenii vor putea duce acele deşeuri pe care nu le ridică, în prezent, salubristul – anvelope, deşeuri din construcţii, echipamente electrice şi electronice sau deşeuri textile. Prin această iniţiativă se va finanţa construcţia a sute de astfel de centre în toată ţara, a mai precizat el.

Acestea sunt două dintre programele importante pentru mediu care se vor lansa în această toamnă şi care, consideră cei doi, împreună cu Sistemul Garanţie-Returnare, odată ce va fi funcţional, vor ajuta foarte mult la creşterea gradului de colectare separată şi reciclare.  Toate aceste iniţiative se află acum în faza de depunere a proiectelor de către primării.

„Noi am deschis acest apel către toate primăriile. Dacă primăriile vor depune sau nu proiecte, nu ţine de noi. Îi putem sancţiona dacă nu iau măsuri legate de colectare în mod corect, prin Garda de Mediu, dar varianta propusă, cu insulele inteligente, este una separată şi nu este obligatorie. Nu putem obliga primăriile să vină şi să aplice, dar le recomandăm să o facă“, a mai spus Mihai Drăgan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO