Special

Optimism pe piaţa de fuziuni şi achiziţii

Optimism pe piaţa de fuziuni şi achiziţii

Autor: Mirabela Tiron

05.04.2012, 00:06 546

Mai multă efervescenţă vom vedea pe piaţa de tranzacţii, cu pre­dilecţie în sectorul agricol şi energetic, dat fiind că în 2012 începe să se vadă "lumina de la capătul tunelului", sunt de părere Bogdan Stoica, avocat asociat Po­povici Niţu&Asociaţii, Ovi­diu Şandor, CEO ModaTim In­vest şi Dan Weiler, consultant pe piaţa de capital, prezenţi la eveni­men­tul ZF Din­ner - Secretele celor mai mari tranzacţii.

"Nu vă pot spune ce ar trebui să facă alţii pentru a reuşi în afaceri, ci vă pot spune ce m-a ajutat pe mine. Trei factori au contribuit la reuşita mea în business: familia, studiile şi experienţa din străinătate. Tatăl meu conducea firma pe care acum o dezvolt eu şi am învăţat multe de la el. Foarte mult a contat şi faptul că am trăit mai mulţi ani în străinătate. Acolo am văzut viito­rul", susţine omul de afaceri Ovidiu Şandor.

Prin vânzarea proiectului de bi­rouri City Business Center din Timi­şoara, el a reuşit să realizeze cea mai mare tranzacţie semnată de un antre­prenor român. Absolvent de Poli­teh­nică, Şandor spune că a încercat să ancoreze businessul în acel "viitor" pe care l-a văzut, chiar dacă nu se ştie cât va mai dura până când România va ajunge la aceste sisteme din străinătate.

Într-un top 10 al celor mai mari tranzacţii semnate în ultimul an intră două deal-uri din imobiliare, respectiv vânzarea de către Ovidiu Şandor a proiectului de birouri City Business Center din Timişoara, dar şi achiziţia de către austriecii de la Immofinanz a unui pachet de 70% din dezvoltatorul imobiliar Adama.

Ovidiu Şandor, principalul acţionar al grupului ModaTim, le-a vândut sud-africanilor de la NEPI un proiect format din trei clădiri de birouri finalizate şi alte două imobile aflate în diferite stadii de dezvoltare în Timi­şoara, într-o tranzacţie estimată la 80 de milioane de euro.

"Am reuşit să semnez această tranzacţie pentru că m-am asigurat că am creat un concept corect, cantitatea de birouri livrate pe piaţă fiind corelată cu cererea. Dezvoltarea acestui proiect nu a fost făcută cu gândul la un exit. Mă împingeau de la spate băncile şi consultanţii să fac proiectul mai mare şi mai repede, însă nu m-am lăsat păcălit de val. Nu am dezvoltat prea mult din prima fază pentru că aş fi omorât proiectul", a spus el. Omul de afaceri mai spune că în România nu există date statistice pe piaţa imobiliară pentru a fundamenta o decizie. "Am luat studii cu privire la piaţa de birouri din oraşele mici ale Poloniei şi am încercat să le aplic în România."

Antreprenorului nu i se pare inte­re­santă piaţa din Bucureşti pentru că deja există prea mulţi dezvoltatori activi. El asociază Bucureştiul cu "o bestie mare".

Analizând cele mai mari zece tranzacţii din topul făcut de ZF, se pot remarca câteva tendinţe importante: patru dintre achiziţii au fost realizate de către investitori din afara Europei (Elliot Associates - SUA, Metair şi NEPI - Africa de Sud, Sumitomo - Japo­nia), două afaceri au legătură cu in­dus­tria agricolă (Azomureş şi Alce­do), în timp ce alte două achiziţii re­pre­zintă răscumpărări de acţiuni (Nova Trade - Astra Asigurări şi majoritarii de la A&D Pharma - acţiunile listate pe bursa de la Londra).

În ceea ce priveşte tranzacţiile din agricultură, un domeniul cu potenţial, Bogdan Stoica, avocat asociat Popovici Niţu & Asociaţii, spune că în acest sector vom asista la tranzacţii şi în următorii 5-7 ani.

"Anul trecut tot aici mi-aţi cerut să fac o estimare pe piaţa de fuziuni şi achiziţii şi unul dintre elementele importante pe care le anticipam atunci era interesul în creştere pentru do­meniul agriculturii. A trecut un an de atunci şi acum constat că anticiparea mea s-a adeverit", spune Bogdan Stoica, un alt invitat la evenimentul ZF.

El precizează că dincolo de tranzacţia cu Ameropa (traderul de cereale Ameropa a cumpărat producă­torul de îngrăşăminte Azomureş) merită menţionate şi tranzacţiile mici, care adunate au o valoare mare.

În opinia lui achiziţia producă­torului de îngrăşăminte Azomureş (companie deţinută de mai mulţi turci) de către traderul de materii prime agricole Ameropa, o tranzacţie estimată la 100-150 de milioane de euro sem­nată anul trecut, nu a făcut decât să confir­me interesul pentru acest domeniu.

"Este un moment bun pentru achiziţii. Cine a urmărit piaţa nu a făcut decât un pas nor­mal prin semnarea unor tranzacţii. În 2012, cu siguranţă vom ve­dea mai multe tran­zac­ţii în domeniul agri­col", a declarat el.

Bogdan Stoica a mai spus că timp de 15 ani o mare parte din fondul agricol nu a fost lucrat şi că aceste achiziţii care vor avea loc vor crea proprietăţi mari, ce vor fi exploatate mult mai eficient în opinia lui.

"România ocupă încă un loc de jos în ceea ce priveşte preţul terenului comparativ cu alte ţări est-europene. Mai este loc de creştere în ceea ce priveşte preţul". Avocatul mai menţionează faptul că la orice tranzacţie cu un teren de 10 metri pătraţi sau de 100.000 de metri pătraţi nu se discută cu o persoană, ci cu 20 din cauza fărămiţării excesive.

Nu doar în domeniul agricol se vor semna alte tranzacţii, ci şi în industria energiei.

"Cu siguranţă că această industrie va marca tranzacţii importante. Sunt proiecte vandabile începute de dezvoltatori care nu ţintesc proiectul final. Cred că este un interes real mai aplicat şi de aceea există posibilitatea să vedem tranzacţii de 50-100 de milioane euro pentru proiecte aflate în stadiu avansat de dezvoltare", spune el.

Bogdan Stoica afirmă că anul acesta va fi mai bun decât cel anterior şi că se vede luminiţa de la capătul tunelului şi că 2012 va fi anul inves­ti­ţi­ilor strategice, al celor puter­nici, care vor să investească mult dar să aştepte în acelaşi timp mult, până la recupe­rarea investiţiei. El se aşteaptă să intermedieze anul acesta 15 tranzacţii.

Dan Weiler, director executiv de corporate şi investment banking din BCR, prezent la evenimentul ZF Dinner - Secretele celor mai mari tran­zac­ţii, spune că tranzacţiile se reali­zea­ză pe baza conceptului de tip win-win (câştig-câştig) şi că în România se folo­sesc foarte puţini consultanţi pentru M&A (Mergers&Acquisitions). El precizează că în România lipsesc două lucruri: companiile bune şi lichiditatea.

Cu toate acestea, Weiler preci­zează că este optimist pentru 2012, care a început bine. El mai spune că pre­ţu­rile nu sunt încă destul de mici pentru a se ajunge la tranzacţii. "Încă în mintea vân­zătorului sunt preţurile din 2007-2008". Weiler nu a precizat în ce do­me­nii nu sunt suficent de mici preţurile.

"Cred că pe piaţa de tranzacţii surpriza va veni din domeniul solar, un sector interesant. Şi firmele din industrie vor atrage investitori. Banii sunt fungibili, important este ca ei să vină numai, nu contează de unde."

Cu privire la vânzarea pachetului de 15% din Transelectrica, Dan Weiler spune că din cele 34 de fonduri inter­na­ţionale cu care s-au întâlnit, 10 au sub­scris la oferta Transelectrica, cel mai mare fond internaţional interesat având asset-uri de 5-10 mld euro. Statul a încasat 164,7 milioane lei (37,6 mi­lioa­ne euro) pentru pachetul de 15% din acţiunile Transelectrica scos la vânzare pe Bursă.

"Nu a fost un preţ mic de vânzare, ci a fost unul corect, nivelul la care cererea s-a întâlnit cu oferta", a spus Weiler. El a mai precizat că este ade­vărat că Transelectrica este mult sub com­paniile de stat care gestionează re­ţeaua electrică în alte ţări şi dacă ar fi avut o marjă de profit mai mare poate s-ar fi obţinut un preţ mai mare. În opinia lui, 2012 va fi un an bun din punctul de vedere al vânzării compa­niilor de stat pe Bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO