Companii

Topul celor mai mari tranzacţii din ultimul an: pe ce companii şi active s-a plătit 1,5 mld. euro

Topul celor mai mari tranzacţii din ultimul an: pe ce companii şi active s-a plătit 1,5 mld. euro

Autor: Cristi Moga

04.04.2012, 00:06 685

Piaţa de fuziuni şi achiziţii a con­sem­nat în ultimul an o uşoară creş­tere, dar tranzacţiile de peste 100 mil. euro pot fi numă­rate în continuare pe degetele de la o mână, ţinând cont că in­vesti­torii au plătit aceste sume doar pentru companiile Azomureş şi Omniasig sau pentru pachete de acţiuni din BCR şi Fondul Proprietatea.

Anuarul publicat de Ziarul Financiar în 2011 a avut doar trei tranzacţii de peste 100 de milioane de euro, iar valoarea cumulată a fuziunilor şi achiziţilor cuprinse în catalog s-a ridicat la circa un miliard de euro, astfel că se poate vorbi de un progres.

Cu toate acestea, aproape o treime din valoarea cumulată a tranzacţiilor semnate în ultimul an este reprezentată de achiziţia de către austriecii de la Erste a 24% din BCR de la patru SIF-uri, afacere estimată la peste 400 de milioane de euro.

Într-un top 10 al celor mai mari tranzacţii semnate în ultimul an mai intră şi două deal-uri din imobiliare, şi anume vânzarea de către Ovidiu Şandor a proiectului de birouri City Business Center din Timişoara, respectiv achiziţia de către austriecii de la Immofinanz a unui pachet de 70% din dezvoltatorul imobiliar Adama.

Semnată mai recent, tranzacţia prin care sud-africanii de la Metair au preluat producătorul de acumulatori Rombat din Bistriţa s-ar afla de asemenea în top, la fel ca achiziţia de către concernul japonez Sumitomo a producătorului de pesticide Alcedo.

Analizând cele mai mari zece tranzacţii, se pot remarca câteva tendinţe importante: patru dintre achiziţii au fost realizate de către investitori din afara Europei (Elliot Associates - SUA, Metair şi NEPI - Africa de Sud, Sumitomo - Japonia), două afaceri au legătură cu industria agricolă (Azomureş şi Alcedo), în timp ce alte două achiziţii reprezintă răscumpărări de acţiuni (Nova Trade - Astra Asigurări şi majoritarii de la A&D Pharma - acţiunile listate pe bursa de la Londra).

Tot despre o răscumpărare este vorba şi în cazul vânzării centrului comercial City Mall din Bucureşti, care a reintrat în porto­fo­liul omului de afaceri elen Ioannis Papa­le­kas. Aceşti investitori cunosc extrem de bine afacerile pe care le-au achiziţionat şi con­sideră că pot prinde un nou val de creştere şi, eventual, un nou exit profitabil în câţiva ani. Alături de agricultură, un alt domeniu cu un număr de tranzacţii semni­ficativ anul trecut este cel al proiectelor eoliene, care au avut în ultimul an printre cumpărători companii precum Enel, Filasa sau Gaz de France Suez.

În ciuda uşoarei reveniri, avocaţii şi con­sul­tanţii din piaţa de fuziuni şi achiziţii nu sunt foarte optimişti cu privire la evoluţia ulterioară a acestui domeniu.

În timp ce domenii precum cel agricol, ener­getic sau al serviciilor medicale vor con­tinua să atragă investitori, pe piaţa imobi­liară jucătorii activi în zona de achiziţii sunt în continuare puţini, în timp ce consolidarea sistemului bancar prin fuziuni sau achiziţii a fost amânată pe fondul problemelor cu care se confruntă băncile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO