Special

Listarea de 1,86 mld. euro a Hidroelectrica este cu 20% mai mare decât toate ofertele de listare însumate din ultimii zece ani la Bursa de Valori Bucureşti, de la Electrica, Romgaz, Digi la Aquila, MedLife, Sphera, TTS şi One

Listarea de 1,86 mld. euro a Hidroelectrica este cu 20%...

Autor: Liviu Popescu

13.07.2023, 10:00 208

Prin exit-ul de la Hidroelectrica, într-o ofertă de listare record de 1,86 miliarde de euro, Fondul Proprietatea (FP) a stabilit câteva recorduri care cu greu ar putea fi doborâte în următorii 10-20 de ani la Bursa de Valori: cea mai mare listare de până acum şi una care acoperă la un loc tot ce a venit pe piaţa de capital în ultimii zece ani.

Pentru o imagine mai detaliată a dimensiunii semnificative a ofertei de listare a Hidroelectrica, ZF a analizat 50 de companii care s-au listat la Bursa de Valori Bucureşti în ultimii zece ani, atât prin IPO, cât şi plasament privat.

Cu tot cu Hidroelectrica, valoarea acestor listări este de 3,35 miliarde de euro. Fără Hidroelectrica este de 1,53 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, doar Hidroelectrica nu doar că acoperă integral tot ce s-a listat, ci chiar depăşeşte această valoare cu 22%.

„Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti este un moment de referinţă pentru piaţa de capital din România. Reputaţia companiei şi dimensiunea tranzacţiei au dovedit că bursa românească a atins un nivel ridicat de maturitate şi atractivitate şi că investitorii, atât locali, cât şi străini sunt dispuşi să disloce sume impre­sionante de bani atunci când apare o oportunitate bună de investiţii. Acum, piaţa din România poate fi încadrată în aceeaşi ligă cu cel mai bine acoperite pieţe din regiunea noastră şi anume Polonia, Cehia şi Ungaria. Succesul tranzacţiei întăreşte poziţia României pe radarele investitorilor internaţionali activi în regiunea noastră“, a spus pentru ZF Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO