Special

Ionuţ Dumitru: România trebuie să-şi regândească proiecţiile bugetare. O creştere economică de 2% în 2012, "una realistă"

Ce spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal
17.10.2011, 00:04 772

"România va trebui să îşi regândească proiecţiile bugetare pentru anul viitor, în condiţiile deteriorării semnificative a proiecţiilor macroeconomice pentru 2012 din cauza perspectivelor economice mai slabe la nivel internaţional, în particular în zona euro.

Chiar şi în condiţiile unei creşteri economice de 3,5-4% (proiecţia oficială luată în calcul la fundamentarea strategiei fiscal-bugetare), ţinta de 3% din PIB deficit bugetar pentru 2012 era una foarte ambiţioasă şi ar fi necesitat măsuri suplimentare de ajustare. Probabil că în noul context, o creştere economică de circa 2% pentru 2012 poate fi una realistă (pe baza infor­maţiilor disponibile în acest moment) pentru a fi utilizată în fundamentarea bugetului. În consecinţă, presiunea pe deficitul bugetar va fi una semnificativ mai mare, fiind necesare măsuri supli­mentare de ajustare, mult mai semni­ficative.

În plus, cred că trebuie să avem pregătit pentru construcţia bugetară şi un plan B pentru situaţia în care lucrurile ar evolua şi mai nefavorabil în 2012, în condiţiile în care orice scenariu care pare a fi de bază în acest moment pentru zona euro are un grad mare de incertitudine, iar implicaţiile pentru România pot fi semnificative.

Ajustarea necesară pentru 2012 în noul context macroeconomic va fi o provocare majoră pentru decidenţi.

Într-un mediu atât de ostil la nivel internaţional, îşi mai poate România permite măcar să discute despre creşteri de cheltuieli sociale (în special pensii şi salarii) în 2012? Este evident că abordarea cheltuielilor sociale trebuie să fie una extrem de prudentă, mai ales în noul context internaţional.

De asemenea, necesitatea reducerii evaziunii fiscale şi a colectării mult mai bune a taxelor este una şi mai stringentă în noul context. Avem nevoie de paşi mult mai hotărâţi în direcţia reformării sistemului de colectare a taxelor şi a combaterii evaziunii fiscale.

În plus, absorbţia mult mai bună a fondurilor europene trebuie să devină prioritatea absolută a Guvernului, fiind un stimul puternic, poate chiar singurul semnificativ pe care economia l-ar putea primi.

Spaţiul fiscal pentru stimularea economiei va fi unul foarte mic în 2012, mai mult, chiar se îngustează semnificativ. Prioritizarea cheltu­ielilor bugetare şi creşterea efi­cienţei lor este, de asemenea, crucială. Scenariul unui deficit bugetar zero pentru 2012 este unul extrem şi ar necesita ajustări dramatice, cu impact foarte negativ asupra economiei. Eu nu cred că este posibil decât în cazul în care pieţele financiare s-ar închide complet şi finanţarea deficitului ar fi imposibilă, scenariu puţin probabil în acest moment. Chiar şi cu un deficit bugetar de 3% în 2012, ajustarea necesară va fi una dureroasă, mai ales în condiţiile unei creşteri economice semnificativ mai mici."

Ionuţ Dumitru este şi economistul-şef al Raiffeisen Bank

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO