Special

Finanţarea IMM-urilor în criză: Băncile întreabă întreprinzătorii ce ştiu să facă, nu ce garanţii aduc

Finanţarea IMM-urilor în criză: Băncile întreabă întreprinzătorii ce ştiu să facă, nu ce garanţii aduc

Autor: Laurentiu Cotu

07.06.2012, 00:04 1927

"Avem dispo­nibili 50 de milioane de euro pentru cre­­ditarea IMM-urilor şi dorim să dăm credite. IMM-urile au fost categoria cea mai vulnerabilă la criză, iar lipsa cererii este difi­cul­tatea numărul 1 în calea dez­voltării acestora", a spus Lau­ren­ţiu Mitrache, pre­şedinte exe­cutiv al Bank Leumi România.

Soldul creditelor în lei acor­date companiilor în Târgu-Mu­reş a crescut cu 30% în aprilie 2012 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 900 mil. lei, în condiţiile în care creditarea a stagnat la nivelul întregii ţări.

"Am decis să investim în modernizarea sucursalei de la Târgu-Mureş pentru că obser­văm o activitate în creştere a IMM-urilor din zonă, mai ales în sectorul infrastructurii me­dicale", a spus Manfred Rauch­werger, senior vicepre­şedinte executiv al Leumi Bank Ro­mânia.

El afirmă că IMM-urile trebuie să fie locomotiva care să tragă economia în sus, dar este important ca acestea să-şi desfăşoara activitatea în sectorul în care au specializare, pentru ca banca să le acorde încredere.

"Vrem ca şi clientul să ne descrie toată activitatea pentru a ne da seama de ce fel de credit are nevoie. Ne interesează motivul pentru care clientul ia banii, ce face cu ei şi când îi rambursează. Dacă clientul are sursă de finanţare, garanţia aproape că nu mai contează", a spus Rauc­werger.

Reprezentanţii administra­ţiei locale prezenţi la eveniment au afirmat că cele mai im­portante sectoare de dezvoltare pentru Târgu-Mureş sunt IT-ul, turismul, infrastructura şi sectorul medical.

"Noi am semnat un memo­randum de dezvoltare cu IBM şi intenţionăm dezvoltarea unei platforme pe locul fostului aerodrom. Miza este ca

Târgu-Mureş să devină un centru industrial şi tehnologic, iar companiile mici vor avea de câştigat de pe urma acestor investiţi", a spus Ioan Chiorean, consilier în cadrul primăriei Târgu-Mureş.

  • Laurenţiu Mitrache, preşedinte executiv al Bank Leumi

Noi am alocat pe segmentul comercial 50 de milioane de euro şi căutăm clienţi pentru aceşti bani. Prima concluzie ar fi că piaţa nu are nevoie de credite, însă este o concluzie greşită. Pe de altă parte există supoziţia că băncile stau cu banii şi nu vor să acorde credite, însă noi vrem să dăm credite. Băncile traversează o perioadă dificilă, dar trebuie spus că de fapt nu dau credite din banii proprii.

Noi luăm bani de la clienţii care economisesc şi-i folosim pentru a-i acorda sub formă de împrumuturi. Nevoia băncilor de a asigura nivelul minim de capital le împiedică să acorde credite. În lipsa finanţării, activitatea economică se sufocă. Criza din 2008 a fost depăşită prin injectarea unor sume mari de bani din partea băncilor centrale. Nu se pot da sfaturi în ce valuta să ne împrumutăm, însă trebuie să ne împrumutăm în valută de care avem nevoie. Fondurile europene pot compensa lipsa capitalurilor private.

  • Manfred Rauchwerger, senior vicepreşedinte executiv, Leumi Bank România

Leumi Bank România are servicii specializate pentru acordarea de credite, prin cele 23 de sucursale de pe piaţa locală. Am mutat sediul din Târgu-Mureş, care a avut una dintre cele mai mari creşteri din 2011, activitatea fiind orientată în special spre finanţarea de cabinete medicale. Pe de altă parte, suntem mai vizibili pentru clienţi odată cu mutarea filialei din Târgu-Mureş.

IMM-urile trebuie să fie locomotiva care să tragă economia în sus. Avem produse specifice pentru aceşti clienţi. Dorim să oferim credit pentru finaţare, credit salariaţilor companiei, credit acţionarilor, toată gama de produse pentru ca firma să lucreze numai cu noi. Dar vrem ca şi clientul să ne descrie toată activitatea pentru a ne da seama de ce credit are nevoie. Ne interesează motivul pentru care clientul ia banii, ce face cu ei şi când îi rambursează. Dacă clientul are sursa de finanţare, garanţia nu mai contează. Suntem o bancă cu bani care îşi aşteaptă clienţii.

  • Constantin Pop, reprezentant local al Fondului Naţional de Garantare pentru IMM Târgu-Mureş

Avem parteneriate cu toate băncile prezente pe piaţă. La nivel de reprezentanţe acordăm consultanţă, ajutăm la acordarea unui credit cât mai facil. Începând de anul trecut avem parteneriate noi, astfel că în prezent termenul de acordare a garanţiei este mai scurt. Pe partea de producţie se vede o creştere, cel puţin pe piaţa locală sunt companii mari care solicită sprijinul nostru.

Partea de garantare a creditelor era un obstacol mare până acum ceva timp pentru obţinerea finanţării. Nivelul ca număr al garanţiilor creşte cu 10% de la an la an. Nu suntem stricţi în acordarea garanţiilor, societatea nu trebuie însă să aibă datorii la stat sau la bănci. La nivelul judeţului Mureş, în acest an avem 55 de solicitări aprobate pentru acordarea garanţiei, companii din comerţ şi producţie (cablaje electrice, mobilă, lemn). Pentru start-up-uri, de exemplu, se acordă aceleaşi condiţii de garantare ca şi pentru oricare alte companii.

  • Stela Bataga, vicepreşedinte, Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Mureş

În judeţul Mureş, Camera de Comerţ are 50 de firme membre. Din punctul de vedere al fondurilor UE, ne aflăm într-o perioadă similară cu cea de acum 7 ani, când se creionau planurile de dezvoltare regională. Pentru perioada de programare 2014- 2020 , lucrăm la aceste programe, este vorba despre finanţări pentru firme şi sperăm ca lucrurile să meargă mai bine. Cred că timp ar mai fi până în 2013 pentru cheltuirea banilor europeni, însă firmele trebuie să se grăbească. Sperăm că va exista un cadru comun, transparent pentru IMM-uri în accesarea fondurilor europene în perioada următoare.

În ceea ce priveşte profilul companiilor care au accesat fonduri europene în Târgu-Mureş se remarcă cele cu activităţi de producţie şi de prestări servicii. Fără un mic sprijin din partea băncilor, proiectele pot să cadă chiar dacă s-a câştigat finanţarea. Dacă investiţia este mai mare de 100.000 de euro, firmele ar trebui să se îndrepte spre bănci.

  • Dragoş Alexandru, director divizia comercială a Leumi Bank

Interesul nostru este pentru IMM-uri cu cifra de afaceri de minimum 0,5 mil. euro. Avem un rol esenţial în susţinerea proiectelor, când acestea au primit finanţare sau au proiecte în curs de aprobare. Avem bani şi ne implicăm în finanţare, însă ne interesează foarte mult experienţa profesională a celor care vor să acceseze fonduri, proiectul, garanţiile şi costurile. Dacă totul este în regulă, în maximum 24 de ore creditul este aprobat. Finanţăm doar 70% din valoarea proiectului, nu finanţăm în totalitate proiectul fiindcă ne dorim în continuare compania alături de noi.

Problema cea mai mare a băncilor vizează dificultăţile financiare ale clienţilor. Pe de altă parte, multe firme au luat credit şi au investit într-un produs care nu produce bani, total diferit de domeniul de activitate al companiei. Din punctul nostru de vedere, garanţiile devin în ce în ce mai puţin importante. Contează cu adevărat pentru ce vrea clientul banii, care va fi sursa de rambursare viitoare. Sunt din ce în ce mai mulţi clienţi nemulţumiţi care constată că băncile le majorează fără justificare dobânzile.

  • Ioan Chiorean, consilier în cadrul primăriei Târgu-Mureş

Este nevoie de dezvoltarea unei culturi financiare, un grad de responsabilitate a antreprenorilor, care ar trebui să ştie că dacă au luat un credit, acesta trebuie şi returnat. S-a vorbit despre o bancă care să finanţeze oraşele - poli de dezvoltare -, invităm băncile să dezvolte acest proiect. Luptăm pentru descentralizare, este absurd ca proiectele să fie blocate de birourile de la Bucureşti, sistemul educaţional trebuie să susţină mai mult piaţa muncii, se cer în continure pe piaţă noi specializări şi tehnologii.

Avem 28 de programe finanţate din fonduri europene, prin care se poate face reabilitarea străzilor sau a blocurilor. Am insistat ca IMM-urile locale să se unească şi astfel să poată participa şi câştiga licitaţiile, astfel că banii nu pleacă din oraş. Pentru a atrage investitori în oraş, credem că zona noastră este atractivă, forţa de muncă bine pregătită, un oraş medical, turistic, al tehnologiei (am semnat memorandumul cu IBM, este o garanţie că IBM va veni la Târgu-Mureş).

  • Torok Csaba, consilier local al OTIMMC Mureş

Este în dezbatere legea publică a IMM-urilor, care prevede mărirea fondurilor alocate pentru acest sector de la 0,6% din PIB la 1% din PIB, ceea ce înseamnă 1,2 miliarde de euro.

În cadrul programelor din fondurile de la buget se încearcă finanţarea şi a altor activităţi, pentru care nu se pot accesa finanţări europene, precum activităţi de comerţ şi servicii, dar şi meşteşugăritul şi înfiinţarea de incubatoare de afaceri.

Vrem să obţinem finanţare şi pentru SRL D, IMM-uri destinate tinerilor.

Numai anul trecut un tânăr din Târgu-Mureş a câştigat o finanţare pentru un proiect în domeniul opticii.

  • Andreea Maria Lazăr, director proiecte, firma de consultanţă în fonduri europene Progress Advisory România

Suntem o societate de consultanţă poloneză prezentă pe piaţă din 2007 cu un portofoliu de 120 de proiecte implementate sau în derulare până în prezent. Avem în portofoliu multe societăţi de construcţii care îşi modernizează în prezent facilităţile de producţie sau îşi achiziţionează utilaje. Dacă companiile respective angajează oameni, creşte punctajul, având mai multe şanse de accesare a fondurilor europene. O parte din investiţie sau toată investiţia trebuie realizată, după care suma de bani solicitată se rambursează.

Compania trebuie să aibă resurse pentru investiţii până la rambursarea banilor. Pentru accesarea unui proiect cu finanţare europenă trebuie stabilite obiectivele SMART şi un buget realist. Planurile de dezvoltare a afacerii trebuie făcute pe termen lung. Mai există în prezent bani pentru proiecte, iar dacă nu se vor cheltui toţi banii pe programe, există posibilitatea de a se deschide noi sesiuni, cel mai probabil anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO