Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Cum arată salariile din învăţământ în prezent: Debutanţii pornesc de la salarii de nici 3.600 de lei, iar profesorii universitari pot ajunge la un salariu de 9.800 de lei pe lună după 25 de ani de muncă

Autor: Ramona Cornea

24.02.2024, 10:54 1170

♦ Salariile profesorilor din România au printre cele mai mici puteri de cumpărare din UE, întrecând doar Grecia, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Letonia ♦ După valoarea în euro a salariului anual brut, profesorii români sunt pe penultimul loc în UE, în urma lor fiind doar cei din Ungaria ♦ Profesorii români câştigă cu aproape 13% mai puţin faţă de ceilalţi angajaţi cu studii superioare din economia locală.

Profesorii din România au salarii cuprinse între circa 3.600 de lei şi 9.800 de lei net pe lună, arată grila de salarizare a Ministerului Educaţiei, grilă care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Aşadar, profesorii debutanţi pornesc de la salarii de mai puţin de 3.600  de lei, iar profesorii universitari pot ajunge la 9.800 de lei pe lună după 25 de ani de muncă. Dascălii au primit primele salarii mărite pe 14 februarie, după ce la sfârşitul lunii decembrie 2023 Guvernul a adoptat proiectul de ordonanţă de urgenţă care a stabilit creşterile de salarii din învăţământ. Proiectul de ordonanţă de urgenţă arată că cele mai mari creşteri sunt pentru funcţiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori), cât şi în cel preuniversitar (26%-28% pentru inspectori şi aproape 30% pentru directorii de şcoli).

Cu toate acestea, dacă ne uităm la statisticile europene, vedem că salariile dascălilor români au printre cele mai mici puteri de cumpărare din UE, întrecând doar Grecia, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Letonia. După valoarea în euro a salariului anual brut, profesorii români sunt pe penultimul loc în UE, în urma lor fiind doar cei din Ungaria.

România se află printre ţările din coada clasamentului cu un salariu brut pe an de mai puţin de 12.500 de euro, ceea ce înseamnă puţin peste 1.000 de euro brut pe lună, arată un raport al Eurydice, o agenţie a Comisiei Europene.

De altfel, profesorii români câştigă cu aproape 13% mai puţin faţă de ceilalţi angajaţi cu studii superioare din economia locală, după cum arată datele din raportul Education and Training Monitor 2023, publicat de Comisia Europeană.

La nivelul Uniunii Europene, diferenţa dintre salariile cadrelor didactice şi cele ale celorlalţi angajaţi cu studii superioare este de aproape -11%, respectiv -10,5%. În UE sunt patru ţări care plătesc profesorii mai bine decât pe ceilalţi angajaţi cu studii similare: Irlanda, Germania, Portugalia şi Lituania. Profesorii din Lituania au salariile cu aproape 44% mai mari decât ceilalţi angajaţi absolvenţi de studii superioare.

Unele ţări europene au introdus alte stimulente financiare pentru profesorii care lucrează în şcoli cu mulţi elevi dezavantajaţi. De exemplu, Olanda a lansat o „alocaţie pe piaţa muncii” (arbeidsmarkttoelage) pentru profesorii care predau în şcoli defavorizate. În Suedia, şcolile pot primi granturi suplimentare pentru a recompensa excelenţa sau predarea în şcoli cu copii defavorizaţi, arată un raport al Comisiei Europene.

În UE, mai puţin de 18% dintre profesori cred că profesia lor este apreciată de societate. Profesorii din Franţa (6,6%), Slovenia (5,6%) şi Slovacia (4,5%) raportează scoruri mult mai mici.

De altfel, atât în 2022, cât şi în 2023, profesorii au organizat o serie de greve în Europa, inclusiv în Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Ungaria, Spania, Portugalia, Cehia şi România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO