Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. 410.000 de copii din medii defavorizate primesc tichete sociale în valoare de 500 de lei

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. 410.000 de copii...

Autor: Ramona Cornea

16.10.2023, 00:05 47

Tichetele sociale se vor acorda într-o tranşă unică, în fiecare an şcolar, în perioada 2023 – 2027 Banii pot fi folosiţi pentru achiziţionarea de rechizite şi articole de haine de care copiii au nevoie pentru a merge la şcoală sau la grădiniţă Solicitările pentru acordarea tichetelor se depun la şcoli în termen de 45 de zile de la începerea anului şcolar în curs.

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care reglementează acordarea de tichete sociale în valoare de 500 lei pentru elevii din medii defavorizate. „120 milioane euro se alocă din Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027, pentru copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar, primar şi gimnazial. Astfel, se continuă sprijinul acordat în anii trecuţi din Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020, în contextul în care abandonul şcolar şi scăderea ratei de şcolarizare în rândul copiilor din categoriile vulnerabile pot contribui la creşterea riscului de sărăcie”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Banii vor fi acordaţi într-o tranşă unică, în următorii patru ani şcolari, adică în fiecare an şcolar din perioada 2023-2027. Conform estimărilor autorităţilor, 410.000 copii provenind din medii dezavantajate vor beneficia de acest sprijin în fiecare an şcolar. Banii pot fi folosiţi pentru achiziţionarea de rechizite şi haine sau încălţăminte necesare copiilor pentru a merge la şcoală şi grădiniţă.

Ministerul Educaţiei, prin unităţile de învăţământ din subordine, va primi şi centraliza cererile pentru acordarea acestei măsuri de sprijin educaţional.

Conform actului normativ, vor putea beneficia de aceste măsuri de sprijin educaţional:  copiii din învăţământul de stat preşcolar care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate, precum şi elevii din ciclul primar şi gimnazial înscrişi în unităţi de învăţământ de stat, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.

Unităţile de învăţământ informează părinţii sau reprezentanţii legali cu privire la condiţiile de eligibilitate pentru acordarea tichetelor sociale. Solicitările pentru acordarea tichetelor se depun la unitatea de învăţământ în termen de 45 de zile de la începerea anului şcolar curent şi în termen de 25 de zile de la începerea anilor şcolari aferenţi perioadei 2024-2027.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO