Special

Ciprian Botea, redactor Bănci: Nu credeam vreodată că şefii CSA îi vor amenda pe cei care le plătesc salariile

Ciprian Botea, redactor Bănci: Nu credeam vreodată că...

Autor: Ciprian Botea

21.12.2012, 12:43 203

Nemulţumirile exprimate de clienţii companiilor de asigurări pe diverse canale (mass-media, forumuri online, plângeri la CSA - arbitrul pieţei de asigurări - sau reclamaţii la Protecţia Consu­ma­torului) au ajuns în sfârşit să aibă ecou după ce Consiliul CSA a decis în luna iunie să amendeze patru dintre şefii celor mai mari companii de asigurări.

Chiar dacă valoarea amenzilor (circa 12.000 de euro) pare nesemnificativă, important este semnalul dat de supraveghetorii pieţei prin această măsură şi anume: clientul contează! CSA nu a dat până anul acesta semnale că ar dori să deranjeze companiile de asigurări (a căror imagine în rândul clienţilor s-a deteriorat constant), mai ales în contextul în care comisioanele plătite de asigurători aduc anual milioane de euro la bugetul instituţiei.

Creşterea alarmantă a petiţiilor trimise de clienţii nemulţumiţi a pus însă presiune pe şefii CSA. Asiguraţii au depus în primele nouă luni circa 8.500 de reclamaţii la CSA, creşterea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut fiind de peste 60%. Cei mai mulţi clienţi sunt nemulţumiţi de gestionarea dosarelor de daună, în special a daunelor pe segmentul auto.

CSA, care supraveghează o piaţă de aproape 2 mld. euro anual, a evitat multă vreme să aplice sancţiuni drastice asigurătorilor, preferând să răspundă valului de nemulţumiţi cu cifre seci care arătau că sistemul de asigurări este solvabil şi că asigurătorii plătesc un volum important de daune. Noua strategie ofensivă a instituţiei ar putea ajuta la vindecarea unor răni mai vechi ale industriei: pierderi de sute de milioane de euro în ultimii şapte ani datorate tarifelor stabilite necorespunzător şi o imagine din ce mai proastă în rândul clienţilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO