Special

Avocaţii despre noul Cod Civil: Cele 1.200 de articole noi vor determina mai multe procese. Codul abia aprobat va trebui revizuit

Avocaţii despre noul Cod Civil: Cele 1.200 de articole noi vor determina mai multe procese. Codul abia aprobat  va trebui revizuit

Noul Cod civil, intrat în vigoare de la 1 octom­brie, este o operă legislativă de mare anvergură, care răspunde nevoii de mo­dernitate, dar aplicarea va necesita întoarcerea legiuitorului la masa legiferării atât pentru revizuirea normelor, cât şi pentru redefinirea şi corelarea unor concepte, au declarat avocaţii firmei Ţuca Zbârcea & Asociaţii (TZA), în cadrul conferinţei "Noutăţile introduse prin Codul civil - Influenţa asupra mediului de afaceri", organizată de TZA şi Mediafax.

"De acord cu toate aplauzele care au însoţit intrarea în vigoare a noului Cod civil. Este o muncă extrem de laborioasă şi o operă legislativă de mare anvergură. Cu toate acestea, aplicarea acestui nou cod va presupune înainte de orice nevoia legiuitorului de a se întoarce la masa legiferării. Există în primul rând norme ale Codului civil care se cer revizuite sau puse în armonie unele cu altele. În alte cuvinte, noul Cod civil trebuie revizuit. Sunt instituţii sau principii care trebuie revizuite. Este nevoie de o mai mare consec­venţă terminologică. Sunt necesare redefinirile unor concepte esenţiale şi redefinirea rapor­tului dintre noţiunile de vinovăţie, intenţie şi culpă", a afirmat Florentin Ţuca, managing partner al TZA, în cadrul conferinţei.

Ţuca se aşteaptă ca noul Cod civil să aducă, cel puţin în primă fază, mai multe dosare pe rolul instanţelor judecătoreşti atât din cauza plusului de reglementare, cât şi a sporirii atribuţiilor în anumite materii de drept.

"Înainte de orice este vorba de plusul de reglementare. Am plecat de la 1.400 de articole în vechiul Cod civil la 2.600 de articole. Înseamnă 1.200 de norme în plus, 1.200 de noi reguli care transferă nişte raporturi din do­meniul social în cel juridic. O asemenea îmbogăţire a sistemului juridic va genera un plus de cauze pe rol. (...) Va trebui să recu­noaştem că dacă azi redactarea unei hotărâri este amânată pentru că eu, ca judecător, am nevoie de încă o săptămână de meditaţie, de mâine voi avea nevoie să mai şi recitesc, să văd care sunt legile aplicabile...", a adăugat Ţuca.

Numărul dosarelor va creşte, având în vedere noile instituţii şi noţiuni, convenţiile matrimoniale, reglementarea expresă a situaţiei promisiunilor bilaterale sau unilaterale şi con­fir­marea prin hotărâri judecătoreşti, legiferarea dreptului coproprietarilor, lărgirea sferei pen­tru tăgăduirea paternităţii, efectul retroactiv al nulităţii. În sprijinul anticipaţiei suplimentării numă­rului de dosare, partenerul TZA a reamintit interpretarea noilor instituţii de drept de către ins­tanţe - divizarea patrimoniului, proprietatea periodică, fiducia, regimurile matrimoniale -, pre­cum şi codificarea unor soluţii doctrinare, cum ar fi reglementarea în detaliu a bunei-cre­din­ţe sau norme exprese privind abuzul de drept.

Potrivit lui Florentin Ţuca, noul Cod civil va impune un efort de pregătire continuă din partea autorităţilor, în lipsa căruia punerea în aplicare va încetini foarte mult procesul, chiar dacă nu există riscul unui blocaj total.

Ministrul de justiţie Cătălin Predoiu, prezent de asemenea la eveniment, consideră că aplicarea noului Cod civil nu re­prezintă o misiune uşoară, iar sistemul judiciar se confruntă în continuare cu o problemă de credibilitate, atâta timp cât nu reuşeşte să învingă corupţia, inclusiv din propriile rânduri, să ţină sub control violenţele şi să pună cu succes în aplicare noile coduri.

"Sarcina aplicării noilor coduri nu este uşoară şi reuşita ei oferă o şansă sistemului judiciar să se recredibilizeze mai mult. Avem încă cetăţeni care ne transmit un mesaj simplu: nu le pasă de lege, nu le e frică de lege! Valul de violenţe recente, unele cu consecinţe grave sau chiar tragice, demonstrează acest lucru", a afirmat Predoiu.

Demnitarul vorbeşte despre "instituţia interlopului" care ar putea în următorii ani să controleze tot, cum s-a întâmplat şi în alte state europene.

"Economia, justiţia, drepturile şi libertăţile vor fi preluate de instituţia interlopului. Astăzi interlopul parazitează societatea, mâine îi poate dicta. Astăzi el cere taxă de protecţie buticarilor, mâine va cere acţiuni la firme de avocaţi sau de notari, sau va vrea să aibă judecători în portofel ... Şi nu o să-i puteţi re­fu­za, pentru că vor ameninţa cu forţa, iar dacă jus­tiţia nu este mai puternică decât forţa lor, vă va fi frică să-i refuzaţi. Dacă nu intervenim acum, flagelul se poate extinde şi va fi mult mai greu de eradicat mai târziu. Aceste fenomene s-au petrecut în alte state europene, care au avut din greu de luptat cu structuri mafiote lăsate să crească nestingherite", a declarat Predoiu.

Atenţie la clauzele neuzuale!

Revenind la subiectul noului Cod civil, decanul Facultăţii de Drept, avocatul Flavius Baias, apreciază că anumite clauze neuzuale, precum limitarea răspunderii, denunţarea unila­terală sau suspendarea executării obli­gaţiilor, trebuie acceptate în mod expres de către părţi, iar soluţia este reluarea şi semnarea lor în mod distinct la finalul contractelor.

"Dacă un contract conţine clauze neuzuale dintre cele prevăzute la articolul 1.203 din noul Cod civil, soluţia este ca, la finalul contractului, să fie pevăzut în mod special de genul «Eu, subsemnatul, accept în mod expres clauzele a,b,c» şi să fie semnătură separată", a explicat Baias.

Decanul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti a atras atenţia că în cazul ofertelor ferme, contractul îşi produce efecte la mo­mentul acceptării chiar dacă ofertantul nu a luat cunoştinţă de accept din motive neimpu­tabile.

"Momentul încheierii contractului este cel în care acceptarea ajunge la ofertant. Chiar dacă ofertantul nu ia cunoştinţă de faptul că a primit acceptarea, contractul se consideră încheiat. Pune sub semnul întrebării posibili­tatea de mişcare a ofertantului, dar este o so­luţie echitabilă. În orice caz, este eliminată din perspec­tiva acestei reglementări orice posi­bilitate de se invoca o conduită de rea-credinţă. Chiar dacă acceptarea a venit prin e-mail şi computerul este stricat, ofertantul nu poate să invoce această situaţie", a mai explicat Baias.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO