Special

Andreea Neferu, redactor Transporturi: Criză-necriză, consumul e în floare

Cum au văzut jurnaliştii ZF tumultuosul an 2012 în care economia a bătut pasul pe loc fiind călcată în picioare de clasa politică

Autor: Andreea Neferu

21.12.2012, 12:50 385

Românii nu au scăpat de criză nici în 2012 sau cel puţin aşa credem şi spunem cu toţii.

Deşi în urmă cu un an, în aceeaşi perioadă, eram mai optimişti şi speram într-un an 2012 plin de reveniri, un an electoral care o să mai reducă din impactul sever al crizei din ultimii ani, treptat semnele unui an mai slab decât ne aşteptam au venit.

O iarnă grea, proteste în Piaţa Universităţii, trei schimbări de guverne, un referendum de schimbare a preşe­dintelui, două runde de alegeri au dat România peste cap. Sau nu?

Anul acesta, cel puţin în a doua jumătate a anului, cred că nu a fost o zi în care marile reţele de hiper­marketuri şi în special cele de supermarketuri să nu anunţe o nouă deschidere.

Peste 220 de magazine au fost deschise în 2012 şi nu cred că retailerii ar fi făcut acest pas fără un plan de afaceri bine pus la punct, care să analizeze potenţialul şi cererea din piaţă. Iar alte câteva zeci de magazine de haine au fost deschise tot anul acesta.

Asta nu poate decât să ne arate că românii consumă, nu-şi ţin banii "la ciorap" şi cu atât mai puţin la bancă, ci preferă să meargă în Cora, Mega Image, Lidl, H&M şi Zara să-şi cumpere... orice.

În cartierul în care stau, Mega Image, spre exemplu, are magazine la distanţe de doar 4-500 de metri. Seara când reuşesc să ajung într-unul dintre cele trei magazine, mereu este coadă, chiar dacă toate casele sunt deschise. De ce toată lumea spune că încă suntem în criză?

Criza, aşa cum mulţi au înţeles-o, s-a manifestat şi prin reticenţa oamenilor de a mai cumpăra, fie că e vorba de achiziţii mai mari, precum maşini sau case, fie că e vorba de "strâns cureaua" şi la achiziţiile mici, de obiecte de consum zilnic sau alimente. Să fie aşa sau nu? Nu mai contează chiar atât de mult ce creştere economică avem, ce deficit bugetar sau datorie publică încarcă economia, când ieşim la mall şi punem ochii pe un palton sau pe o pereche de pantofi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO