Spania

Spaniolii de la GED - investitori pe termen lung în companiile româneşti

Autor: Roxana Pricop

31.05.2011, 23:26 328

Prezenţa spaniolilor în piaţa locală de private equity s-a făcutsimţită încă de la sfâr­şi­tul anilor '90, când com­pa­nia şi-adeschis biroul în Bu­cu­reşti. Prin intermediul fondurilor deprivate equity pe care le administrează, GED se numără printreinvestitorii străini de cursă lungă din România cu peste 150 mil.euro in­vestiţi în cei aproape 15 ani de activitate pe piaţalocală.

Fondurile de private equity investesc în com­panii nelistate,achiziţionând pachetul ma­joritar sau minoritar de acţiuni.

Experienţa românească pentru spa­niolii de la GED a început înanul 1996 când compania a câştigat mandatul de ad­mi­nistrare aunui fond de investiţii post-privatizare (GED Eastern Fund I), lacare a fost acţionar şi Banca Europeană pentru Re­construcţie şiDezvoltare (BERD) şi care a strâns angajamente în valoare de 44mil. euro pentru investiţii. Prin intermediul acestui fond, GED aintrat în acţionariatul a numeroase companii româneşti, printrecele mai importante numărându-se pro­du­că­torul de medicamenteSicomed, pro­du­că­torul şi distribuitorul de frigidere Arctic,parcul industrial Iride, lanţul hotelier de trei steleContinental.

Alături de infuziile de capital, care în unele cazuri au depăşitîn valoare 10 mil. dolari, GED s-a implicat în restructurareaacestor companii şi eficientizarea unui ma­na­gement învechit şiadesea deficitar. Astfel, după o investiţie de peste 10 mil. dolarialături de un alt fond de investiţii Global Finance în 1999, GEDşi-a marcat exit-ul din producătorul de medicamente Sicomed în 2005reuşind să îşi multiplice de 6,8 ori banii investiţi.

În 2005 strânge angajamente de in­ves­tiţii în valoare de 150mil. euro pentru al doilea fond destinat Europei de Est - Eas­ternFund II. Încă de la început, ţinta acestui fond a fost România, iarmodul în care arată por­tofoliul fondului în prezent con­firmăacest lucru. Dominaţia activelor ro­mâneşti în porto­foliulspa­niolilor este evi­dentă. GED Eastern Fund II deţinepar­ti­cipaţii la agen­ţia de turism Happy Tour, la Diamedix - celmai mare dis­tribuitor în Ro­mânia al Siemens Diag­nos­tic -, lapro­du­că­torul de energie în co­ge­nerare Total Ener­gy Bu­siness,firma de pază şi protecţie Rosegur, lanţul de distribuitoriFonomat. Ul­timele intrate în portofoliul fondului sunt Info­press,cea mai mare tipografie, şi site-ul de servicii turisticeParavion.ro, achi­ziţie fă­cută prin intermediul agenţiei HappyTour.

Fondul poate investi între 7 şi 23 mil. euro pe tranzacţie, faţăde un ma­xim de 8 mil. euro valabil pentru primul fond.

"Cumpărăm de la antreprenori care deţin frâiele afacerii. Ceeace facem noi ul­te­rior este să instaurăm middle mana­ge­mentul, săfixăm ierarhiile şi să profesio­na­lizăm managementul companiei",spune Robert Luke, directorul general al GED pentru Europa deSud-Est.

Modelul folosit de GED pe piaţa lo­ca­lă pentru investiţiilerealizate a constat în con­solidarea în jurul unui nucleu,creş­terea valorii şi mai apoi exitul. După o lun­gă cursă deachiziţii, GED a pus bazele unuia dintre cei mai puternici dealeriGSM de pe piaţa locală. Cu o reţea de peste 165 de magazine lanivelul întregii ţări, Fo­no­mat a rezultat în urma integrării acinci re­ţe­le de dealeri ai Orange: Plus GSM, Da­sim­pex, Lexor,Puls GSM şi GSM Land. Pro­cesul de rebranding al celor cincicom­pa­nii a atras investiţii de aproape 500.000 de euro.

Printre investiţiile GED în România se numără şi imobiliarele,compania înfiin­ţând un fond special pentru plasamentele în realestate. Prin fondul imobiliar REEI, GED a investit în proiectul debirouri Berceni Business Park în 2007 şi într-un proiectrezidenţial în 2010.

Companii româneşti în cadrul cărora GED deţineparticipaţii

  • Rosegur

  • Red Projects

  • Fonomat

  • Happy Tour

  • Diamedix

  • Total Energy Business

  • Infopress

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO