Proprietăţi

Udriste catre dezvoltatorii din retail: Investiti la periferia Capitalei pentru a nu bloca traficul

23.05.2008, 21:21 21

Gheorghe Udriste, directorul directiei generale infrastructura si servicii publice din cadrul Primariei Generale, recomanda investitorilor imobiliari sa dezvolte viitoarele centre comerciale spre marginea Capitalei, pentru a limita impactul pe care magazinele de mari dimensiuni il au asupra traficului, mai ales in cazul proiectelor amenajate in zone centrale.
"Dezvoltati proiectele comerciale in zonele de la marginea Capitalei, pentru ca Bucurestiul nu este un oras doar pentru comert. Va fac recomandarea sa studiati foarte bine zona unde vreti sa dezvoltati proiecte, chiar daca ati cumparat deja terenul. Cu siguranta ne vom orienta si noi spre dezvoltarea acestor centre spre marginea orasului", a declarat Udriste in cadrul unui seminar pe teme imobiliare, organizat de Evensis. Potrivit lui Udriste, in Bucuresti se fac zilnic 900.000 de deplasari cu vehiculul propriu, alte 100.000 cu taximetrele si inca 100.000 de deplasari comerciale. Numarul vehiculelor a crescut de 6-7 ori in ultimii 17 ani, in timp ce infrastructura este aceeasi.
In plus, centrele comerciale, construite in zone centrale, au ingreunat foarte mult traficul.
"Hipermarketurile Carrefour si Cora ne fac foarte multe probleme. Avem experiente neplacute cu astfel de centre, din acest motiv va recomand sa mergeti in alte zone", a precizat Udriste. In urmatorii 20 de ani, in Bucuresti, se vor derula lucrari de infrastructura, in mai multe etape, a caror valoare totala este de 7 mld. euro, potrivit noului masterplan stabilit anul acesta. De asemenea, Udriste a aratat ca planul urbanistic general al Capitalei va fi modificat, deoarece in urmatorii doi ani valabilitatea actualului plan expira.
"Ma gandesc cu groaza la ce se va intampla pe bulevardul Timisoara sau pe Splaiul Independentei, cand vor fi finalizate cele doua centre comerciale (n.r. - Dambovita Center si Cotroceni Park). Avem in vedere toate marile proiecte imobiliare din centrul Capitalei si cautam solutii pentru a rezolva traficul", explica Udriste. El a amintit si de proiectul reabilitarii centrului istoric al Capitalei, unde Primaria intampina probleme din cauza siturilor arheologice care au fost descoperite. "Am suplimentat suma acordata pentru acest proiect, iar ritmul de lucru se va intensifica in aceasta vara".

Irlandezii au 400 mil. euro pentru malluri
Compania imobiliara irlandeza Caelum Developments, care dezvolta cel mai mare centru comercial din Capitala, va investi in urmatorii trei-cinci ani circa 300-400 mil. euro in centre comerciale atat in Bucuresti si in orasele mari din provincie. "Criza financiara globala a scumpit creditele si a devenit mai greu sa accesam finantari. De aceea, din 20-30 de proiecte pe care le analizam, vom alege doar doua-trei care ne vor aduce valoare adaugata", a declarat pentru ZF TJ Kearns, directorul executiv al dezvoltatorului irlandez Caelum Development. Caelum Development detine inca de anul trecut terenul fostei baze sportive Spartac din Titan, cu o suprafata de 8,2 ha, pe care va fi mallul care implica o investitie estimata la 591 mil. euro, fara TVA. Proiectul va fi impartit de firma irlandeza cu dezvoltatorul portughez Sonnae Sierra. Centrul comercial va avea ca "ancora" hipermarketul Cora.

Mallurile se inmultesc rapid
Colliers International estimeaza ca in 2010 vor fi pe piata romaneasca 132 mp de centre comerciale la mia de locuitori, de aproape opt ori mai mult decat erau anul trecut, potrivit unui studiu prezentat la un seminar pe teme imobiliare. In acest interval, numarul centrelor comerciale din Romania va creste de la 23 la 110, in special datorita investitiilor straine. Pietele mai dezvoltate din Europa Centrala si de Est au ajuns deja la stocul de spatii inchiriabile in centre comerciale spre care se indreapta Romania in urmatorii doi ani. Astfel, anul trecut erau in Ungaria 150 de metri patrati de centre comerciale la mia de locuitori, nivel similar cu cel din Cehia, in timp ce in Polonia, piata cu cele mai multe centre comerciale (190) datorita marimii sale, stocul era de 100 mp de centre comerciale la mia de locuitori. Printre orasele care au atras pana acum cei mai multi dezvoltatori de malluri se numara Capitala, Cluj-Napoca sau Arad. (Mihaela Popescu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO