Proprietăţi

Studentii vor majora chiriile din Bucuresti cu 10 - 30%

03.08.2006, 19:44 25

Chiriile pentru garsonierele si apartamentele de doua-trei camere din Bucuresti se vor majora cu 10-30% fata de nivelul actual, in perioada 15 septembrie - 1 noiembrie, pe fondul cererilor primite din partea celor peste 60.000 de studenti din provincie care invata in Capitala.
Cele aproximativ 25.000 de locuri de cazare puse la dispozitie de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) nu sunt suficiente pentru a acoperi numarul studentilor din provincie veniti in Bucuresti. Din acest motiv, o buna parte dintre acestia se intorc catre piata imobiliara, unde maresc considerabil cererea de garsoniere si apartamente cu chirie.
Aceasta crestere se va simti inca din luna august, cand o parte dintre studenti vor veni mai repede in Bucuresti, sperand sa gaseasca locuinte cu chirii mai mici. Cresterea in aceasta perioada va fi de 5-10%, potrivit specialistilor din domeniul imobiliar.
Proprietarii profita de venirea studentilor prin majorarea tarifelor, astfel ca o garsoniera in Rahova sau Berceni, care acum se inchiriaza cu 180 euro/luna, ar putea ajunge la 250 euro la inceputul anului universitar. "Proprietarii vor specula inceperea anului universitar si vor majora preturile la chirii cu 10 - 30%. Aceasta crestere va fi temporara, si se va manifesta in perioada 15 septembrie - 1 noiembrie, dupa care preturile isi vor reveni", spune Iulian Manailescu, asistent manager la agentia imobiliara Eimobiliare.
In Bucuresti sunt aproximativ 87.000 de studenti la facultatile de stat, care invata la zi, din datele MEC. Aproximativ doua treimi dintre acestia, potrivit estimarilor ZF, sunt din afara Bucurestiului, ceea ce inseamna ca aproximativ 60.000 de studenti din provincie invata la facultatile de stat din Capitala.
Pentru studentii la zi din invatamantul public bucurestean, MEC pune la dispozitie circa 25.000 de locuri de cazare, dintre care aproape jumatate sunt concentrate in Complexul Studentesc Regie. "La nivel national, sunt depuse peste 155.000 de solicitari pentru cele 103.000 de locuri de cazare puse la dispozitie de MEC. Cu studentii de la Universitatea din Bucuresti intampinam ceva probleme, acestia refuzand uneori cazarea in caminele din afara Bucurestiului", spune Mihai Ciuca, directorul Directiei Management Universitar.
Cu toate acestea, multi studenti din provincie nici macar nu depun cerere de repartizare, din cauza conditiilor precare de cazare sau a rezultatelor scolare, care nu-i recomanda pentru obtinerea unui loc in camin.
Astfel, aproximativ 30.000 de studenti aleg sa locuiasca cu chirie, pe o piata in continua crestere.
Astfel de cresteri sunt prognozate si pentru alte centre universitare, precum Timisoara si Cluj-Napoca, unde chiriile pentru locuinte sunt in prezent cuprinse intre 150 si 300 de euro.
"Estimez o crestere de 10% a chiriilor la apartamente. In Timisoara, garsonierele se inchiriaza acum cu 150-170 de euro pe luna, pentru apartamentele cu doua camere se plateste in jur de 200 de euro pe luna, iar pentru apartamentele cu trei camere intre 250 si 300 de euro pe luna", a declarat Anca Vlad, directorul general al grupului imobiliar Imoserv Timisoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO