Proprietăţi

Spatiile industriale, vedetele pietei imobiliare in anul 2004

06.10.2004, 00:00 27



Anul 2003 a fost fara discutie anul cladirilor de birouri pe piata imobiliara romaneasca, avand in vedere cele doua tranzactii de aproximativ 30 mil. $ desfasurate in acest segment. Anul 2004 ridica miza cu alte doua proiecte, de data acesta domeniul preferat fiind cel al spatiilor industriale.



Dupa cumpararea in prima parte a acestui an a parcului industrial Iride Business Park de catre fondul austriac Immofinanz, pentru o suma estimata la 35-40 de milioane de dolari, saptamana trecuta a venit randul altui fond austriac, Europolis, sa se implice intr-un proiect imobiliar in domeniul spatiilor industriale - Cefin Logistic Park, a carui valoare este estimata la 65-75 de milioane de euro. Numai ca spre deosebire de Immofinanz, care a optat pentru un proiect ajuns la maturitate, reprezentantii Europolis au optat pentru un parc aflat in plina constructie.



"Segmentul industrial a intrat intr-o noua faza de dezvoltare pe piata romaneasca", a explicat Tim Wilkinson, director al deparatmentului comercial din cadrul companiei imobiliare DTZ Echinox, consultantul imobiliar al proiectului Cefin Logistic Park si compania care se ocupa in mod exclusiv de marketingul proiectului si inchierea spatiilor disponibile. El spune ca anul trecut s-au manifestat primele semne care au indicat o crestere a cererii pentru spatii industriale de calitate, anul acesta manifestandu-se o crestere atat in ceea ce priveste cererea cat si oferta de spatii de calitate.



"Anul viitor ne asteptam ca activitatea in segmentul industrial al pietei imobiliare bucurestene sa inregistreze un nivel nemaintalnit", completeaza Wilkinson.



Parerea privind perspectivele segmentului industrial este confirmata si de alti jucatori de pe piata imobiliara.



"La ora actuala, exista o serie de proiecte mari de parcuri industriale care, cel putin ?pe hartie? promit o suplimentare importanta a stocului de spatii industriale de clasa superioara, de care piata are atata nevoie. Acestea isi cauta inca finantatorii, deoarece implica mobilizarea de fonduri importante", este de parere Constantin Banu, director al departamentului de spatii industriale de la compania imobiliara Eurisko.



Europolis nu este la prima afacere in Romania, grupul austriac cumparand anul trecut imobilul de birouri Europe House pentru aproximativ 30 de milioane de dolari. Cealalta tranzactie de anvergura desfasurata anul trecut pe segmentul de birouri a fost cumpararea Opera Center de catre un alt fond de investitii austriac CA IMMO, divizia imobiliara a grupului Creditanstalt.



CA Immo este la randul sau la a doua afacere imobiliara pe piata romaneasca, dupa implicarea in constructia imobilului de birouri Charles de Gaulle Plaza, care va servi drept sediu operatorului de telefonie mobila Mobifon-Connex. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO